Reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt așteptați să inspecteze „în următoarele zile” centrala nucleară Zaporpjie, cea mai mare din Europa, care este controlată de forțele ruse de la începutul lunii martie, pe fondul reluării bombardamentelor și a temerilor crescânde cu privire la un potențial accident nuclear, scrie CNN.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, este membru al echipei care participă la misiunea de experți, potrivit unui raport al New York Times. The Times a consultat o listă care includea și „alți 13 experți din țări în mare parte neutre”.
„Nu sunt reprezentate nici Statele Unite și nici Marea Britanie, țări pe care Rusia le consideră ca fiind părtinitoare din cauza sprijinului lor puternic pentru Ucraina”, a relatat Times.
Rafael Grossi, a declarat că continuă consultările cu toate părțile în vederea trimiterii unei misiuni de experți AIEA la centrala nucleară Zaporojie „în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea securității și siguranței nucleare în această zonă”, a scris într-un comunicat de presă AIEA.
Când CNN a contactat duminică AIEA în legătură cu componența misiunii de experți, organizația de supraveghere nucleară a refuzat să comenteze, spunând că nu va face publice astfel de informații și că „toate misiunile AIEA au membri din diferite state membre, selectați pe baza expertizei lor relevante. Aceștia sunt funcționari publici internaționali care reprezintă AIEA, nu țările din care provin”.
Anunțul AIEA vine în contextul în care atât Ministerul rus al Apărării, cât și Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, au declarat sâmbătă că teritoriul centralei nucleare din Zaporojie a fost bombardat în mod repetat în ultimele 24 de ore, acuzându-se reciproc pentru bombardamente.
Energoatom a declarat vineri că Centrala nucleară Zaporojie a reluat furnizarea energiei electrice, după ce ambele reactoare, oprite joi, au fost repornite.
Centrala este localizată în apropiere de linia frontului şi a fost sub atacuri repetate în ultimele săptămâni, ceea ce stârneşte temeri în legătură cu un dezastru nuclear.
Amintim că, patruzeci şi două de ţări, inclusiv R. Moldova, au cerut, într-o declaraţie comună, publicată de către Delegația Uniunii Europene, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse.