„Fermierii au același obiectiv – să crească prosperitatea întreprinderilor și, inerent, a angajaților și comunităților”. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, după ce a discutat astăzi, la Dondușeni, cu câțiva antreprenori care promovează agricultura competitivă.
În satul Rediul Mare, Dorin Recean s-a întâlnit cu frații Eugen și Vitalie Terzi care dezvoltă o afacere de sortare și ambalare a boboaselor.
„Cu investiții proprii, antreprenorii au transformat o clădire părăsită într-un spațiu modern, dotat cu utilaje de selectare, în care se procesează anual peste 500 de tone de boboase, de 8 soiuri diferite. În doar 7 ani de la fondare, compania Sabroso – numele căreia este, de altfel, înregistrat la AGEPI, a reușit să devină cunoscută și apreciată în țară și peste hotare, produsul finit fiind exportat în mai multe state europene: România, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, iar în curând și în Portugalia. Prim-ministrul Dorin Recean a vorbit oamenilor de afaceri despre măsurile luate de Executiv în sprijinul antreprenorilor, îndemnându-i să participe inclusiv la Programul guvernamental „373” pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii”, precizează serviciul de presă al Guvernului.
Eugen Terzi susține că e decis să participe la programele Guvernului și să beneficieze de sprijin din partea statului pentru a-și dezvolta și mai mult afacerea, prin creșterea culturilor proprii, achiziționarea utilajelor de recoltare și deschiderea unei linii de producere a conservelor.
Tot astăzi, premierul Dorin Recean a vizitat și afacerea lui Ion Panfil din satul Plop, care se ocupă cu producerea cerealelor, gestionând o suprafață de 1000 de hectare cultivate.
„Antreprenorul și-a dezvoltat afacerea grație programelor de sprijin lansate de Guvern, beneficiind de o serie de granturi, subvenții și asistență pentru procurarea utilajului și modernizarea tehnologiei. Acest lucru i-a permis omului de afaceri să crească volumul și calitatea produselor agricole, devenind unul dintre cei mai mari producători de cereale din țară, care practică un model european conservativ de agricultură, aplicând inclusiv tehnologia no-till de obținere a unui sol mai sănătos, pe termen lung. Atunci când solul nu este arat anual, creste semnificativ capacitatea de infiltrare a apei, iar gradul de eroziune va fi mult mai scăzut”, se mai arată în comunicatul remis de Guvern.