VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Agricultorii solicită facilitarea accesului la subvențiile pentru acciza la motorină

Agricultorii sunt nemulțumiți că autoritățile solicită prezentarea certificatului de la fisc privind lipsa restantei față de stat pentru a beneficia de restituirea accizelor la motorină. Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, susține că datoriile fermierilor față de bugetul de stat nu ar trebui să-i lipsească de dreptul la restituirea accizei la combustibil.

„Din informația preliminară, pe care o deține Asociația Forța Fermierilor, la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au fost depuse 2834 dosare pentru restituirea deplină sau parțială a accizelor la motorină. Aceasta cifra este aproape cu 1000 mai mică comparativ cu numărul dosarelor, depuse anul trecut pe aceeași măsură. Principala cauză a micșorării solicitărilor la rambursarea accizelor cu peste 25% ține de condiția drastică privind lipsa de datorii față de stat la fermieri-solicitanți. Forța Fermierilor a anticipat problema respectivă și nu odată a insistat ca în condițiile extrem de dificile ale anului agricol 2023 aceasta cerința să fie exclusă pentru restituirea accizelor și plăți de compensații. Din păcate nu am fost auziți. Rambursarea accizei la diesel nu este subvenția post-investițională, când producătorii agricoli dispun de bani în plus pentru investiții, care statul parțial le compensează. Motorina este resursă, fără care producerea agricolă nu este posibilă și care agricultorii au procurat câteva luni în urmă. Faptul că la moment mulți fermieri, afectați de multiple crize în ramura, nu sunt în stare imediat să achite unele plăți la bugetul public național, nu ar trebui să-i lipsească de dreptul la restituirea accizei la combustibil, cumparat mult timp în urmă”, se arată într-un comunicat al Asociației „Forța Fermierilor”.

Alexandru Slusari susține că prin asemenea limitare a accesului agricultorilor la finanțe, guvernul a contribuit la înrăutățirea continuă a situației în sectorul agrar.

„Din nou menționăm că cei care au suferit din cauza acestei restricții sunt agricultorii micro și mici. În acest context, Asociația atrage atenția societății asupra acestei greșeli serioase a autorităților statale în raport cu agricultorii și cere ca la alocarea compensațiilor costurilor de producere și la repartizarea motorinei fermierilor, afectați în anul 2022 de secetă, condiția prezentării certificatului de la fisc privind lipsa restantei față de stat să nu fie aplicată”, precizează directorul Asociației „Forța Fermierilor”.

Menționăm că AIPA este în proces de recepționare a cererilor de acordare a subvenției complementare pentru acciza la motorină. Recepționarea cererilor a demarat la 14 iulie și se va încheia la 3 septembrie.

Fermierii micro, mici și mijlocii, vor obține un cuantum de 100% din acciza la motorină (2984 lei -2022 și 3248 lei -2023) iar fermierii mari – 30%. Dosarele sunt recepționate în două etape, conform perioadei: motorina achiziționată în perioada 16 noiembrie 2022 – 29 iunie 2023, cererea se depune la AIPA până la data de  31 iulie 2023, iar motorina achiziționată în perioada 30 iulie -30 septembrie 2023, cererile se vor depune până la 3 septembrie 2023″, au precizat anterior reprezentanții Ministerului.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.