VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O angajată a Preturii sectorului Râșcani, condamnată pentru corupere pasivă și fals în acte publice

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat la 24 iulie 2023, sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile specialistului principal Secția cultură, tineret și sport a Preturii s. Rîșcani, mun. Chișinău, învinuită de corupere pasivă și fals în acte publice. 

Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), cauza penală a fost pornită în anul 2017, de către Centrul Național Anticorupție.

„În perioada anilor 2014 – 2015, inculpata, activând în calitate de specialist principal Secția cultură, tineret și sport a Preturii s.Rîșcani, m. Chișinău, a pretins și primit de la trei cetățeni mijloace bănești ce nu i se cuvin, în sumă totală de 17 750 lei, pentru perfectarea și eliberarea actelor privind îndeplinirea serviciului civil de alternativă în privința unei persoane care nu întrunea condițiile necesare, în acest sens  înscriind în documentele oficiale sub forma livretelor serviciului civil date vădit false referitor la îndeplinirea de către titular a serviciului civil de alternativă, precum și a falsificat documentul oficial sub forma adeverinței eliberate aceluiași titular”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Urmărirea penală în prezenta cauză a durat aproximativ 5 luni, inculpata și-a recunoscut parțial vina, iar judecarea cauzei a durat aproape 6 ani.

Astfel, prin sentință din 24 iulie 2023, instanța a recunoscut vinovată inculpata de comiterea coruperii pasive, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de 3 (trei) ani închisoare în penitenciar semînchis pentru femei cu amendă în mărime de 200 000 (două sute mii lei), cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 (cinci) ani, pedeapsa fiind suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de 4 (patru) ani. Inculpata a fost recunoscută vinovată și de comiterea infracțiunii fals în acte publice, însă procesul penal fiind încetat din motivul intervenirii termenului de prescripție, aceasta fiind liberată de la răspundere penală.

Totodată, s-a dispus confiscarea din contul inculpatei în beneficiul statului, a contravalorii mijloacelor bănești în sumă de 17 750 lei, cu titlu de bunuri/valori valutare rezultate din săvârșirea infracțiunii imputate acesteia.

Sentința este cu drept de recurs în Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.