VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cornelia Cozonac: Am vrea să vedem mai multe dosare inițiate de procurori în urma investigațiilor jurnalistice

La multe dosare penale stau la bază investigațiile noastre jurnalistice. De asemenea, sunt și câțiva procurori care au plecat din sistem urmare a investigațiilor noastre și a dosarelor care au fost pornite. Eu ca jurnalistă de investigație am văzut rezultate care nouă ne plac. Declarația a fost făcută de Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

„La mai multe dosare penale stau la bază investigațiile noastre, chiar ale echipei mele de la Centrul de Investigații Jurnalistice. „Igor Dodon cu Energocom” este o investigație, schema noi am deconspirat-o într-o investigație publicată în 2008, am lucrat atunci eu și Ion Preașcă la acea investigație. Dar voiam să zic că pe noi ne bucură, pentru că s-a pornit un dosar penal legat de Igor Dodon, fostul președinte, pe o schemă pe care noi cândva am deconspirat-o într-o investigație. Mai sunt și alte dosare, sunt câțiva procurori care au plecat din sistem urmare a investigațiilor noastre și a dosarelor care au fost pornite. Ruslan Popov era adjunctul procurorului general, a plecat în urma unor investigații de-ale noastre, care au stat la baza unor dosare penale. Igor Popa, fost adjunct al procurorului general și procuror în sectorul Ciocana, la fel a plecat în urma dosarului pornit pe baza investigațiilor noastre și mai sunt și alte dosare pornite”, a spus Cornelia Cozonac.

Potrivit Corneliei Cozonac, anterior procurorii ignorau investigațiile jurnalistice chiar dacă aveau suficiente probe pentru a deschide un dosar penal.

„Procurorii nu voiau să-i cerceteze și dacă procurorul nu pornește dosare nu ai cum, chiar dacă noi avem probe, ei nu sunt obligați să pornească, ar fi obligați într-un fel, dar nu porneau înainte. Invers, persoanele care erau vizate în investigațiile noastre erau avansate într-un fel sau altul, deci chiar se ignorau investigațiile, or la noi sunt probe grele, pentru că noi, jurnaliștii de investigație, știm că pe noi stă cu ochii foarte multă lume. Noi avem multe procese în judecată, pentru că lumea este supărată că i-am atins, că le-am stricat afacerile, că i-am vizat într-o investigație jurnalistică și atunci ei ne dau în judecată și noi ne judecăm. N-am pierdut niciun proces de judecată până acum, în 20 de ani”, a precizat directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.

Jurnalista și-a exprimat regretul că nu prea vedem dosare penale pornite pe probe adunate de procurori. Potrivit ei, cele mai răsunătoare dosare penale sunt pornite pe investigațiile jurnalistice, dar trebuie să existe și dosare noi deschise în baza probelor adunate de procurori.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.