VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Igor Grigoriev: Sunt necesare negocieri mai agresive cu România și UE privind tranzitul cerealelor ucrainene

Trebuie inițiate negocieri mai agresive cu România și UE, cât și alte țări terțe, privind exportul cerealelor din Republica Moldova, inclusiv tranzitul cerealelor ucrainene. Opinia îi aparține președintelui Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Igor Grigoriev.

Expertul independent în exportul și producția de culturi cerealiere propune crearea la frontieră a unor coridoare verzi pentru exportul atât a cerealelor autohtone, cât și a celor ucrainene pentru a fluidiza traficul de camioane la punctele vamale.

„Venim cu propunerea și rugămintea, ca în termeni proximi să fie inițiate negocieri mai agresive din punct de vedere a diplomației economice cu România și UE, cât și alte țări terțe, în ceia ce ține de exportul cerealelor din Republica Moldova, inclusiv tranzitul cerealelor ucrainene, primordiala problemă fiind fluidizarea prin punctele vamale, cel mai aglomerat și dificil fiind Giurgiulești-Galați. Și aici este ideea de a negocia simplificarea procedurilor vamale sau crearea unor coridoare verzi pentru exporturile de cereale, la punctele de trecere a frontierei moldo-române și după necesitate româno-bulgare sau unde mai este flux mare de cereale moldovenești, inclusiv tranzit de cereale ucrainene, care astăzi dau peste cap toată logistica și costurile acesteia și într-un final direct influențează prețul de achiziție de la agricultor/fermier/producător”, susține Grigoriev.

Expertul consideră că este imperativ necesar de revenit la platforma de discuții săptămânale sau bisăptămânale la subiectul exportului de cereale.

„Reieșind din cele menționate, rugăm și solicităm respectuos intervenția Prim-ministrului Republicii Moldova către Prim-ministrul României, și autoritățile abilitate din România și Guvernul Republicii Moldova (MAEIE, MAIA, MIDR, Ministerul Dezvoltării Economice, Serviciul Vamal), în urgentarea inițierii negocierilor la subiectul sus menționat, cât și revenirea la platforma de discuții săptămânale sau bisăptămânale la subiectul exportului de cereale, unde să punem în discuții și analiză situația din economia națională și regională, inclusiv sectorul agroalimentar și agroindustrial”, declară Igor Grigoriev.

Menționăm că reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” de asemenea au solicitat recent crearea unui coridor special vamal pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone. Potrivit acestora, la vămile din sudul țării deja sunt cozi de camioane iar perioada de așteptare este de 5-6 zile. De asemenea, potrivit fermierilor, dificultățile privind logistica întimpinate de exportatorii sunt compensate din contul agricultorilor prin micșorarea prețului de achiziție.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.