VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Reducerea numărului de diplomați ruși, apreciată de dreapta politică, în timp ce Igor Dodon susține că scandalul este artificial

Mai multe partide de dreapta susțin decizia Ministerului de Externe de a reduce de aproape trei ori numărul diplomaților ruși din Republica Moldova. Reprezentanții formațiunilor, citați de TV8, declară că decizia Chișinăului este corectă și necesară pentru a proteja spațiul informațional și securitatea.

Deputatul PAS, șeful Comisiei parlamentare pentru securitate, Lilian Carp, susține că autoritățile au fost nevoite să ia o asemenea decizie, deoarece misiunea diplomatică este folosită pentru a destabiliza situația din țara noastră. Între timp, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, nu exclude că Federația Rusă va acționa dur.

„Noi ca partid politic am solicitat acest lucru cu mult timp în urmă și am spus că indiferent de statură sau mărimea statului, se cere din partea celeilalte părți respect. Ne putem aștepta în primul rând la acutizarea provocărilor unor grupuri ostile pe teritoriul RM, am putea să asistăm la suspendarea unor rute comerciale, care încă mai funcționează, am putea să așteptăm la ostilizarea forțelor neconstituționale din stânga Nistrului, a declarat Munteanu.

Socialiștii nu au venit cu o reacție publică în urma deciziei Ministerului de Externe, însă președintele PSRM, Igor Dodon a comentat situația pentru presa rusă. Politicianul consideră că scandalul cu antenele de pe ambasadă este unul artificial și a fost creat de guvernare pentru a se găsi un pretext de a trimite diplomații ruși acasă.

„Fără îndoială, asta se va reflecta negativ la relațiile dintre cele două țări. Am auzit unele declarații de la unii deputați că ar fi bine de întrerupt total relațiile diplomatice cu Federația Rusă. Vreau să le amintesc că nu ei au stabilit aceste relații și nu pot ei să le întrerupă. Relațiile bune dintre Moldova și Rusia datează din secolul XV. Asta nu corespunde intereselor poporului moldovenesc, suntem categoric împotrivă”, a declarat Igor Dodon.

În schimb, primarul capitalei, Ion Ceban, fost socialist, iar acum președintele Partidului Mișcarea Alternativa Națională, a avut o reacție evazivă.

„Nu pot să mă dau cu părerea în această privință, chiar îmi este foarte departe această catedră a relațiilor externe, nemijlocit pe zona ministerului. Să se expună specialiștii dacă există zone de risc să ia deciziile care se impun, dacă nu există să le comunice, ce se întâmplă”, susține Ion Ceban.

Amintim că, miercuri Republica Moldova a hotărât să trimită acasă 45 de angajați ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău, dintre care 22 au statut de diplomat, restul fiind personal tehnic. Aceștia vor trebui să părăsească Republica Moldova până la 15 august. Decizia a fost anunțată de în urma unei investigații jurnalistice, potrivit căreia pe clădirile Ambasadei Rusiei de la Chişinău sunt amplasate o mulțime de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Potrivit experților, echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării. În legătură cu acest fapt, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.