Exodul populației, în special a tinerilor specialiști este cea mai acută problemă a R. Moldova, susține Daniel Țonu, primarul localității Zâmbreni, raionul Ialoveni. Potrivit lui, autoritățile trebuie să elaboreze un program național pentru a remedia această situație, care să prevadă atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă bine plătite.
Daniel Țonu a declarat în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei că agricultura este o ramură dificilă care nu este atractivă pentru tineri, iar din cauza salariilor mici, familiile tinere aleg să plece la muncă peste hotare.
„Nu sunt de ajuns numai condițiile de trai, fiindcă mai trebuie locuri de lucru bine plătite, iar acele lefuri care sunt la noi acum este clar că sunt insuficiente pentru familiile tinere. Trebuie să trecem de la vorbe la fapte, Deocamdată nu se fac acele lucruri care s-au promis, trebuie să fie un program de țară, un program coordonat cu administrațiile publice locale de nivelul întâi și de nivelul doi. Chiar și acele locuri de muncă care sunt la moment nu sunt suficient plătite. În agricultură trebuie să investești. Agricultura este o ramură nu chiar ușoară de aceea noi nu putem să atragem în această ramură familiile tinere. Exodul populației este o problemă socială la nivel de țară”, a spus primarul satului Zâmbreni.
Potrivit datelor statistice, populația totală a Republicii Moldova este de 3 milioane 964 de mii de cetățeni. În țară ar fi 2 milioane 513 mii de moldoveni iar peste hotare 991 de mii.
Anii 2021-2022 sunt ani record când a fost înregistrată cea mai mare reducere a populației din istoria țării, determinată în primul rând de migrația foarte mare, potrivit unui studiu prezentat de expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță. Acesta susține că pe parcursul ultimilor doi ani, 88 de mii de cetățeni au plecat peste hotare.