În prezent examinăm modalitatea prin care beneficiarii de ajutor social, care sunt apți de muncă, să fie implicați în activități de înverzire și împădurire. Despre aceasta a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, potivit căruia persoanele care beneficiază de ajutor social și refuză să se implice în activități în beneficiul comunității, sunt lipsite de acest ajutor.
În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, ministrul Muncii a menționat că ajutorul social este o formă de suport temporar, până când persoana este pregătită să-și găsească un loc de muncă sau o sursă de venit.
„Legislația de moment spune foarte clar: dacă persoana care beneficiază de ajutor social refuză să se implice în activități în beneficiul comunității, atunci această persoană va pierde dreptul la ajutor social. Ceea ce trebuie să se întâmple este ca ai noștri colegi din autoritatea publică locală să organizeze aceste tipuri de lucrări și să le propună beneficiarilor de ajutor social, iar în cazul în care aceștia refuză sau nu prestează o muncă adecvată, acest lucru trebuie să fie comunicat. Mai mult, noi acum examinăm modalitatea prin care beneficiarii de ajutor social, iarăși cei care sunt apți de muncă, să fie implicați în activități de înverzire și împădurire, pentru că noi la nivel de guvern și țară avem o agendă ambițioasă de împădurire și noi credem că și aici ar fi posibil de implicat acești beneficiari”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Alexei Buzu a menționat că cea mai bună formă de protecție socială este asigurarea cu un loc de muncă iar autoritățile încurajează angajarea în câmpul muncii. Totodată, ministrul a precizat cei care nu-și găsesc un loc de muncă în timp util sau cei care nu acceptă locul de muncă propus de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, pierd gradual ajutorul social. Potrivit ministrului, numărul celor care beneficiază de ajutor social s-a redus cu 4600 de persoane, în ultimele trei luni.
„Persoanele care au statut de șomer, adică sunt apte de muncă și beneficiază de ajutor social, sunt încurajate prin diferite metode să-și găsească un loc de muncă sau vor pierde aceste prestații. Spre exemplu, dacă acestor persoane li se oferă două oferte de muncă și acestea le refuză, aceste persoane vor pierde ajutorul social. Dacă pe o perioadă mai lungă de 6 luni de când beneficiază de ajutorul social, nu au reușit să-și găsească loc de muncă, treptat, cu fiecare lună, valoarea acestui ajutor se reduce cu 20%, după luna a zecea se va reduce cu 40%, iar în luna a douăsprezecea acest drept este închis. Noi urmează acum să venim cu modificări legislative, să fortificăm capacitățile agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă să poate să identifice mult mai rapid oferte fie de formare profesională, fie de ocupare activă sau un loc de muncă pentru toate persoanele care beneficiază de ajutor social. Vreau să vă spun că în luna martie a anului curent în Republica Moldova existau aproximativ 11 mii de persoane care beneficiau de ajutor social și aveau statut de șomer, în luna mai deja avem cu 4.600 de persoane mai puțin. Deci, într-o perioadă de 3 luni de zile, 4.600 de persoane deja nu mai beneficiază de acest drept”, a conchis Alexei Buzu.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, numărul șomerilor în Republica Moldova în anul 2022 a fost de 27,7 mii, fiind în ușoară descreștere față de nivelul anului 2021, când s-au înregistrat 28,2 mii de șomeri.