Nu trebuie să uităm de partenerii noștri cei mai vulnerabili din regiune, mai ales Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Președintele României, Klaus Iohannis, marți, 27 iunie, în cadrul unei conferințe de presă după reuniunea în format restrâns de la Haga, dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius.
„Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată și cea mai directă adresa securității euroatlantice. Prin urmare, trebuie să fim capabili și să pregătiți pentru a ne consolida și mai multă postura și să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina și pentru partenerii noștri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova”, a precizat președintele României.
Klaus Iohannis a readus în discuție securitatea R. Moldova, dar și necesitatea cooperării autorităților de la Chișinău cu statele membre UE și NATO.
„Securitatea sa și cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică. Dacă acestea sunt mai puternice, regiunea noastră este mai puternică, Marea Neagră este mai sigură și, astfel, întregul teritoriu Aliat este mai sigur. Trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chișinăul, mai ales să continue eforturile uriașe făcute de această țară pentru a sprijini securitatea și stabilitatea din regiune, de la începutul războiului”, a declarat Klaus Iohanis.
De asemenea, liderul de la București a reafirmat sprijinul pentru Ucraina în ceea ce privește aderarea la NATO.
„Summitul trebuie să obțină rezultate clare și substanțiale pentru Kiev, prin avansarea sprijinului nostru politic și practic, inclusiv pentru progresul concret, măsurabil al Ucrainei în ceea ce privește aderarea la NATO. Sprijinul României pentru Ucraina și pentru aspirația sa de a deveni un Aliat cu drepturi depline este bine cunoscut. Vom continua să fim un susținător ferm al Kievului. La București, în 2008, Aliații au decis că Ucraina va deveni membru NATO. La Vilnius, trebuie să ducem acest angajament mai departe. Este vorba despre responsabilitatea și încrederea în relația noastră cu Ucraina, dar este vorba și despre credibilitatea pentru Alianță. La Vilnius, așteptăm cu nerăbdare o întâlnire cu Președintele Zelenski, sperăm, în formatul noului Consiliu NATO-Ucraina”, a precizat Iohanis.
Klaus Iohannis a participat la 27 iunie, la o reuniune în format restrâns, la Haga, Regatul Țărilor de Jos, la invitația prim-ministrului Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte. La întâlnire au mai participat președinții Lituaniei și Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei și Norvegiei, precum și secretarul general al NATO.