Nu există un stat care poate fi un model mai bun de urmat pentru viitorul Republicii Moldova decât Estonia. Există o mulțime de similitudini între ambele state, însă determinarea autorităților estoniene în implementarea politicilor educaționale, culturale, economice și aplicarea unor reguli în raport cu rușii au contribuit la dezvoltarea și prosperarea țării. O spune ex-ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, potrivit căruia Estonia încurajează vorbitorii de limbă rusă să învețe limba estoniană, iar cei care nu cunosc limba de stat nu pot accede în funcții publice.
„Deci, problemele sunt similare. Și în Estonia există 24 la sută din cetățeni care sunt de etnie sau vorbesc limba rusă, și în Estonia astăzi încă sunt aproape 100 de mii de cetățeni care nu au cetățenie estoniană, care au pașaport pe care scrie alien sau străin, care, nu au dreptul să voteze la alegerile parlamentare, pot vota la alegerile locale, la europarlamentare. Înțelegeți care este motivația? Deci, cumva, noi trăim toți într-o realitate și Estonia, și Republica Moldova, însă ei probabil au fost mult mai fermi în a spune foarte clar: „Aceasta este țara noastră, în țara noastră noi facem politică, noi dictăm care sunt politicile interne, educaționale, economice, culturale și fiți buni și respectați legea”. Nu poți să fii un funcționar public, dacă tu nu cunoști limba estoniană de un nivel corespunzător, sau polițist. Și explicația este de genul că noi nu vrem să vă impunem, dar necunoscând limba de stat dvs. vă tăiați din oportunități, nu puteți accede în funcții publice, nu puteți să aveți salarii mai competitive pe piață. Și nu există interpretări și nu există excepții de la regulă”, a spus Victor Guzun în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Fostul ambasador susține că integrarea în UE și NATO a Estoniei, au fost priorități absolute pentru orice parlament care venea la conducerea țării baltice. Totodată, aceste deziderate au avut și un consens național larg. Potrivit ex-ambasadorului, autoritățile de la Chișinău trebuie să informeze mai activ societatea despre beneficiile pe care le aduce apartenența la blocul comunitar și Alianața Nord-Atlantică pentru țară și pentru cetățeni.
„Fiecare parlament nou care venea până la integrarea europeană în Estonia, indiferent de preferințele politice, deci prima decizie de fiecare dată a fost că integrarea europeană și integrarea în NATO a Estoniei, deci sunt prioritățile absolute. Există unele topici în teme de discuție care pot fi dezbătute în societatea estoniană și această integrare europeană, calitatea de membru NATO, care ne oferă, de fapt, securitatea noastră. Nu doar la nivel politic este foarte important, ci și la nivel de societate, fiecărui cetățean al Estoniei i s-a explicat, iar post-factum a fost rugat să se implice în acest proces de integrare europeană, pentru că eu nu cred în integrarea europeană pe care o face doar Cabinetul de miniștri și cu secretarii de stat. Eu cred că dacă fiecare dintre noi dacă am face un mic pas, aceasta ar aduce la o integrare europeană mai rapidă, mai sistemică și mai consistentă”, a spus Victor Guzun.