„Vladimir Putin înțelege că dacă va deconecta gazul, R. Moldova nu va avea de suferit , cea mai afectată va fi regiunea transnistreană”. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei de expertul în domeniul energeticii Sergiu Tofilat.
Expertul subliniază că în ultimul acord adițional la contractul cu Gazprom sunt 4 condiții în baza cărora Gazprom poate solicita rezilierea contractului, și R. Moldova le-a încălcat pe toate.
„Sunt mai mulți parametri. Nu trebuie să inventăm bicicleta, avem datele consumului istoric, ne uităm cum au fost în anii precedenți, erau și ierni mai geroase, și mai blânde, în luna august anul trecut guvernul a aprobat o hotărâre, nr. 606, și în ea se fac estimări pentru perioada sezonului de încălzire, vorbim de octombrie – aprilie, guvernul estima că vom avea nevoie de 961 de milioane de metri cubi, lasă să fie 960, mai ușor să calculăm. Iată avem prima cifră, tot în acea hotărâre erau 3 scenarii privind riscurile de reducere a volumului de gaz, noi știm, tradițional, de 1 octombrie, Gazprom-ul ne face surprize, ba ne reduce gazul, ba ne sperie că ne deconectează, că nu știu ce n-am achitat ș.a.m.d. Trebuie să menționez faptul că în ultimul acord adițional la contractul cu Gazprom sunt 4 condiții în baza cărora Gazprom poate solicita rezilierea contractului, și noi pe toate 4 le-am încălcat, dar nu știu de ce ei nu-l reziliază”, a comentat Tofilat.
Totodată, expertul e de opinia că președintele rus, Vladimir Putin nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru generarea unei crize umanitare în Transnistria.
„Era obligația noastră să finalizăm auditul datoriei la gaz, până la 1 mai 2022 trebuia să fie încheiat un acord privind reglementarea acestei datorii, achitarea ei în tranșe sau chestii de genul acesta, celelalte 2 nu îmi aduc aminte exact, dar sigur sunt 4 condiții, putem să ridicăm și să le verificăm. Deci, Gazprom are această posibilitate deja mai mult de un an, dar nu o face. De ce? Pentru că Putin înțelege că, dacă el va deconecta gazul, Moldova nu va avea de suferit, noi și așa cumpărăm gaz deja de mai mult de jumătate de an din alte părți, cel mai afectată va fi regiunea transnistreană, acolo va fi o criză umanitară. Putin nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru generarea unei crize umanitare, bugetul transnistrean, noi cu dvs. am discutat, jumătate din el se formează din revânzarea acestui gaz”, a menționat Tofilat.