Autoritățile centrale își propun să reducă semnificativ cazurile de intoxicare a albinelor în urma lucrărilor agricole și au creat un sistem informațional denumit BeeProtect. Astfel, prin intermediul unei aplicații online, apicultorii vor primi notificări direct pe telefonul mobil despre lucrările de stropire a terenurilor. Totodată, ei vor avea obligația să informeze agricultorii despre amplasarea prisăcilor pentru a evita cazurile grave de intoxicare.
Conceptul privind modul de funcționare și utilizare a resursei digitale a fost aprobat astăzi de executiv.
„Prin intermediul platformei BeeProtect, apicultorii vor înregistra locația stupinelor, utilizând tehnologia GPS, iar producătorii agricoli și silvicultorii înregistrați se vor conecta și vor introduce informații atât despre terenurile agricole gestionate, cât și despre cele ale fondului forestier. Totodată, vor indica orarul stropirilor preconizate și detalii despre produsele de uz fitosanitar folosite conform prevederilor legale. Apicultorii înregistrați, care se încadrează în raza de 7 km, vor primi notificări pe dispozitivele lor mobile”, a menționat Vasile Șarban.
Conform datelor oficiale, în prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 7800 de stupine cu un număr total de 261 de mii de familii de albine. Anual, din cauza comunicării defectuoase dintre producătorii agricoli și apicultori, survin multiple cazuri de intoxicație în masă a albinelor. Aceste situații provoacă daune enorme sectorului apicol, pierderile fiind estimate între 60% și 100% din efectivul de familii în cadrul unei prisăci.