VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu: Vom avea pensii mari, când vom avea o economie puternică

„Vom avea pensii mari, când vom avea o economie puternică”. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

O să avem pensii mari, când vom avea o economie puternică. Așa funcționează sistemul de pensionare. Avem oameni care muncesc astăzi, câștigă și contribuie la fondul social, avem de unde crește pensiile, nu avem oameni sau avem cetățeni puțini care muncesc și contribuie la fondul social – nu avem de unde să creștem pensiile. Chiar și astăzi, noi avem mai mulți oameni care beneficiază de pensii, decât oameni care contribuie la fondul de pensii. Aici matematica este foarte simplă. Deci, noi avem nevoie de un Minister al Economiei care să pună economia pe roate, să avem creștere economică mare, să avem câți mai mulți oameni angajați, să ne asigurăm că nu există evaziune fiscală și că toată lumea contribuie la fondul social. Noi am crescut pensiile în măsura în care s-a putut, dar atât timp cât economia rămâne slabă ne îmbătăm cu apă rece dacă credem că se pot crește pensiile fără să dezvoltăm economia”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președinta țării a explicat criza de angajați buni în instituțiile statului.

Noi la Președinție pentru anumite funcții am anunțat de foarte multe ori concursuri și nu întotdeauna candidații care se prezintă sunt suficient de buni. Eu am nevoie ca oamenii care vin să lucreze cu mine să fie la fel de buni ca oamenii care lucrează cu președintele Emmanuel Macron sau cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Atunci când vrem să angajăm pe cineva pe un domeniu nou, nu este așa ușor să avem foarte bune candidaturi, chiar dacă salariile sunt de zeci de ori mai mici decât salariile pe care le primesc colegii lor în altă parte. Asta este realitatea și nu trebuie să fim populiști. Trebuie să oferim salarii normale, căci oamenii pot să muncească pe entuziasm 1-2 ani, dar ei oricum au necesități care trebuie satisfăcute. Noi vrem ca tinerii să vină la Președinție să lucreze și poate îi convingem că le place acolo și să rămână. Înțeleg că la salarii mici nu stau tinerii foarte mult, dar pentru cariera lor de mai departe este important ca să vină și să obțină experiență într-o instituție a statului”, a mai precizat Maia Sandu.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.