Centrul Național Anticorupție a împlinit astăzi 21 de ani de la fondare. Cu această ocazie, directorul instituției, Iulian Rusu, a menționat că „CNA a reușit să livreze rezultate pe măsură, ceea ce oferă încrederea că, pe viitor, acestea pot fi îmbunătățite și înmulțite”.
”Acest an a fost unul plin de rezultate, care s-au manifestat prin sute de dosare finalizate, mii de mandate executate, cu sute de expertize judiciare și anticorupție, dar și cu aplicarea unor sechestre pe bunuri care depășesc 2 miliarde de lei. Sunt rezultate pentru care s-a muncit în echipă, având suportul altor instituții și al partenerilor de dezvoltare. Am reușit să organizăm, la finele anului 2022, o importantă conferință care a reunit peste 50 de jurisdicții din afara țării noastre, iar în luna mai, curent, am preluat, în premieră, președinția unei rețele regionale specializate în recuperarea și administrarea bunurilor infracționale. Acest efort al echipei CNA trebuie menținut și am încredere că dispunem de potențialul necesar pentru a privi cu încredere în viitor. În activitatea noastră avem parte de multe provocări, dar sunt încrezător că avem capacitatea de a le depăși”, a declarat directorul CNA.
Prezentă la eveniment, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din cadrul Parlamentului R. Moldova, Olesea Stamate, și-a exprimat aprecierea pentru dedicația și perseverența efectivului Centrului Național Anticorupție.
”De-a lungul anilor, Centrul Național Anticorupție a trecut prin mai multe transformări, iar mulți dintre voi ați trecut prin acestea – unele plăcute, altele mai puțin plăcute. Astăzi însă CNA poate fi mândru că are deplina libertate de a aplica legea, fără ingerințe și influențe din partea politicului. Aveți o ocazie unică de a vă valorifica potențialul, având trei criterii de bază – experiență, responsabilitate și libertate. Noi vom face tot posibilul ca să ajutăm pe partea de ajustare a legislației ca să puteți livra și mai multe rezultate”, a menționat Olesea Stamate.
Cu un mesaj de felicitare s-a adresat colectivului CNA și procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care și-a exprimat admirația pentru oamenii din instituție și pentru faptul că au ales această carieră complicată.
”Vă admir pentru că ați ales această carieră în țara în care este foarte dificil să lupți cu corupția. Fiecare din noi, în parte și împreună, suntem supuși unor critici care deseori depășesc acea critică admisibilă. Misiunea noastră constă în a face viața oamenilor mai bună. Noi putem porni dosare, putem trimite în judecată oamenii care i-au nedreptățit pe alții și să recuperăm averile furate de la cetățeni. Fiecare dintre noi suntem datori să muncim în numele generațiilor buneilor și părinților noștri, dar și pentru generația noastră, care trebuie să aibă o viață mai bună. Viitorul luptei contra corupției este în această sală. Vă mulțumesc pentru dedicație”, a punctat Veronica Dragalin.
În mod tradițional, cu ocazia aniversării a 21-a de la crearea instituției, directorul CNA a oferit distincții și ordine de mulțumire angajaților care au înregistrat rezultate deosebite în activitatea de prevenire și combatere a corupției. Cu insigna ”Colaborator de Onoare al CNA” a fost menționat colectivul Procuraturii Anticorupție și oficiile teritoriale ale PA Sud și Nord.
Amintim că, Centrul Național Anticorupție a fost fondat în 2002 ca instituție abilitată cu atribuții specifice de prevenire și combatere a corupției. Din 2017, în cadrul CNA a fost creată Agenția de recuperare a bunurilor infracționale – o subdiviziune cu competențe de urmărire, administrare, valorificare și recuperare a activelor ilicite. Centrul mai dispune de două direcții teritoriale, Sud și Nord, cu sediile la Cahul și Bălți.