Creştinii ortodocşi sărbătoresc în această duminică, 4 iunie, Duminica Mare. Sărbătoarea este cunoscută şi sub denumirile de Rusalii şi Cincizecime şi este marcată la 50 de zile dupa Sfânta Înviere şi la 10 zile după Înălţarea Domnului Iisus Hristos.
Potrivit clericilor, în ziua Cincizecimii Duhul Sfânt a pogorât peste Ucenicii lui Iisus şi astfel a luat naştere Biserica Creştină. Sfântul Evanghelist Luca, în „Faptele Apostolilor” istoriseşte momentul în care Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, a umplut de darurile sale pe Apostoli.
Cei doisprezece au început să facă cunoscută învăţătura Mântuitorului către neamuri, în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau ştiuţi de mulţi ca fiind evrei simpli, în nici un caz preocupaţi de învăţarea limbilor străine.
Icoana sărbătorii este cunoscută ca „Pogorârea Sfântului Duh”, pictată în culori îndrăzneţe de roşu şi aur, semnificând că este un mare eveniment.
De asemenea, deasupra fiecărui Apostol este o limbă de foc care semnifică Pogorârea Sfântului Duh. Rusaliile sunt o straveche sărbătoare preluată de geto-daci din mitologia romană În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie, în care se oferă pârgă din roadele pământului.
Caracteristica principală care deosebește Duminica Mare de alte sărbători, este obiceiul de a împodobi porțile casei, ferestrele, ușile și icoanele cu ramuri verzi de salcie, nuc sau tei.
Corina Rezneac, formator la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a declarat în cadrul emisiunii Pulsul Basarabiei de la Vocea Basarabiei că oamenii dau de Duminica Mare pomene.
„Oamenii se pregătesc din Ajun. Gospodarii și gospodinele fac curățenie, adună frunzari, ierburi mirositoare, nucari, tei, crengi de frasin, le agață peste tot în gospodărie, în casele lor. În multe localități de Duminica Mare se sărbătorește hramul, iar oamenii primesc oaspeți. Se pregătesc bucate tradiționale. În sâmbăta de dinaintea Rusaliilor sau a Duminicii Mari este prăznuită Sâmbăta Morților.
Astfel, oamenii dau chiar și de Duminica Mare pomene: căni cu cireșe, căpșuni, fiind respectată tradiția de a fi pomeniți cei morți, de a se afla în legătură cu cei de dincolo. Sărbătoarea în sine este marcată de foarte multe secole. La început se prăznuia de Înălțare, dar spre sfârșitul secolului IV a început să fie sărbătorită la 50 de zile după Paște. Rusaliile sunt primite cu frunzari pentru a proteja localitățile și oamenii de cele rele”, a declarat Corina Rezneac.