Un judecător de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, riscă să fie pedepsit pentru faptul că a dispus examinarea cauzei în care este vizat ex-deputatul Vladimir Andronachi în ședință închisă. Anunțul a fost făcut de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
În cadrul unui briefing de presă, Veronica Dragalin, a menționat că ședința s-a desfășurat la data de 19 mai 2023.
„Drept urmare a deciziei judecătorului, publicul larg, inclusiv jurnaliștii nu vor putea să afle informații despre desfășurarea cercetării judecătorești, inclusiv despre declarațiile martorilor, conținutul mijloacelor de probă și argumentele părților în acest episod de fraudă bancară pentru întreg procesul de judecată. Procuratura Anticorupție este pe poziție fermă că toate cazurile de corupție trebuie judecate în ședințe publice, dar în special cauze care vizează interesul social, precum este frauda bancară și persoane care au deținut funcții publice. Societatea are dreptul să cunoască cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria R. Moldova prin care au fost sustrase miliarde de lei”, a declarat Veronica Dragalin.
În acest sens, șefa PA solicită Parlamentului să modifice Codul de procedură penală ca să permită procurorilor să conteste astfel de hotărâri judecătorești care sunt contrar normelor legale.
„Procuratura Anticorupție va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să inițieze o procedură disciplinară împotriva judecătorului care a luat această decizie ce contravine Codului de procedură penală, Constituției și Convenției Europene. Solicităm ca noul format CSM să examineze această solicitare cât de curând posibil”, a mai declarat Dragalin.
Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni. Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”.
La data de 19 mai, ex-parlamentarului i-a fost prelungită măsura de arest la domiciliu pentru încă 30 de zile.