VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Un grup de ONG-uri vor sprijini agenda europeană și vor monitoriza modul de realizare a recomandărilor UE

Un grup de organizații neguvernamentale a lansat astăzi un proiect prin care își propune să consolideze societatea civilă în susținerea agendei europene a Republicii Moldova, dar și să ofere evaluări independente asupra modului de realizare a cerințelor stabilite pentru Chișinău de UE.

Proiectul ”Societatea civilă pentru integrare europeană” este finanțat de UE și permite ca în grupul de susținere să intre până la 15 ONG-uri, care să acționeze în calitate de agenți ai schimbării. Autorii inițiativei este Centrul ”Expert-Grup”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Institutum Virtutes Civilis și Fundația „Friedrich Ebert”.

La evenimentul de lansare a fost și premierul Dorin Recean, care a reamintit despre necesitatea consolidării parteneriatului dintre autorități și societatea civilă și despre rolul pe care îl are societatea civilă în asigurarea transparenței și în promovarea beneficiilor aderării la UE. 

„Societatea civilă și-a asumat întotdeauna un rol de facilitare a democratizării societății. Faptul că suntem aici, având statutul de țară candidat, se datorează inclusiv efortului considerabil și consistent al societății civile. Mai mult, are rolul de a monitoriza acțiunile Guvernului și de a oferi expertiza necesară în procesul de integrare europeană, cum ar fi adaptarea legislației și a reglementărilor cerute, așa încât  instituțiile statului să funcționeze după cum au fost proiectate. Rămânem deschiși pentru dinamizarea dialogului dintre Guvern și societatea civilă, pentru că o democrație puternică înseamnă implicarea societății civile în procesul de aderare la UE”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean. Coordonatorii proiectului au precizat în cadrul conferinței de lansare că vor încerca să fie un mediator între autorități și comunitate și să tragă semnale de alarmă atunci când lucrurile nu merg în direcția corectă.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.