VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul amână decizia de a interzice importul de cereale din Ucraina: Soluțiile propuse de Executiv

Guvernul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli, va monitoriza odată la două zile, informațiile despre cantitatea de cereale importate din Ucraina.

Potrivit Guvernului, în cazul înregistrării unui flux masiv de cereale, în măsura în care acestea nu vor mai putea fi stocate în depozitele din țară, Executivul va interveni pentru gestionarea situației în interesul producătorilor locali. Soluțiile pentru depășirea provocărilor existente în sectorul agrar, au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean, cu fermierii din țara noastră.

Potrivit premierului, pe lângă mecanismul de monitorizare a importurilor, Guvernul propune un șir de măsuri de ordin economic, în vederea susținerii agricultorilor care au fost afectați de prețurile mari la motorină și îngrășăminte.

 „Vom identifica și vom oferi 100 de milioane de lei suplimentar, care vor compensa cheltuielile fermierilor pentru materia primă, și vom continua să identificăm resursele financiare necesare pentru subvenționarea pierderilor înregistrate. Obiectivul nostru este să acționăm în interesul tuturor agricultorilor din Republica Moldova”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat că urmează a fi elaborat și un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor, în urma stabilirii cantităților folosite pentru însămânțarea suprafețelor, în toamna anului trecut. 

„Avem ferma convingere că, în urma acestor măsuri economice, se vor micșora prețurile de cost, și agricultorii din Republica Moldova, care exportă grâne vor fi mai competitivi în actualul context volatil pe piața internațională a cerealelor ”, a menționat ministrul Vladimir Bolea.

Menționăm, că Executivul a găzduit la Casa Guvernului o întrevedere în format extins, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, cu participarea celor mai mari producători de cereale, exportatori și asociațiile de fermieri din țară, pentru a dezbate acțiunile autorităților pe fundalul crizei pe piața cerealelor generate de războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

Menționăm că fermierii au solicitat Guvernului să adopte de urgență o decizie privind interzicerea temporară a importurilor de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina. Membrii Asociației Forța Fermierilor susțin că, în caz contrar, vor ieși la proteste.

Fermierii se plâng că din cauza prăbușirii prețurilor la materia primă agricolă, sub presiunea producției din Ucraina, au înregistrat pierderi estimate la cel puțin 2 miliarde de lei. 

Agricultorii susțin că dacă nu vor fi luate măsuri de urgență, în cel mult două luni, din cauza invaziei de producție din Ucraina, nu vor mai fi spații necesare pentru depozitarea cerealelor din recolta nouă, iar prețurile la materia primă vor continua să scadă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.