Autoritățile locale doresc o autonomie locală pe măsură prin descentralizarea nu doar financiară, ci și patrimonială și fiscală, pentru a răspunde la necesitățile cetățenilor. În prezent doar taxele locale rămân la nivel local, însă nu sunt suficiente pentru a dezvoltata infrastructura localităților. Această opinie a fost exprimată de Valentina Casian, primară a municipiului Strășeni, vicepreședinta Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Voce a Basarabiei.
Valentina Casian susține că primarii trebuie să fie mai convingători și să vină cu argumente concludente pentru a convinge autoritățile centrale că este necesar procesul de descentralizare.
„Cerințele noastre sunt crescânde și noi, cei care guvernăm localitățile, facem acest lucru la nivel local, pentru că ne dorim să avem cât mai multe resurse financiare și să răspundem necesităților crescânde ale cetățenilor, dar pentru aceasta este nevoie și de descentralizare. Eu mă refer la descentralizarea nu doar financiară, dar și patrimonială, fiscală, este nevoie și de această autonomie locală, e nevoie de respectat acele prevederi ale Cartei europene a autonomiei locale, care este, apropo, ratificată și de Republica Moldova. De aceea, noi trebuie să optăm pentru a ajusta cadrul legal existent în Republica Moldova, de a-l racorda la legislația Uniunii Europene și să încercăm să întreprindem cât mai multe acțiuni. Aici vorbesc nu doar de modificarea legislației, dar și acțiuni la nivel local, la nivel de guvernare, dacă ne dorim o autonomie locală pe măsură”, a spus Valentina Casian.
Primara municipiului Strășeni a declarat că în ultima perioadă au fost efectuate mai multe modificări legislative importante precum neplafonarea taxelor locale și direcționarea unor taxe din Fondul Rutier, însă nu sunt suficiente. Totodată, potrivit ei, trebuie să fie stabilit un regulament cu privire la elaborarea, efectuarea și mărimea acestor taxe locale.
„Nu putem să negăm faptul că în ultima perioadă au fost mai multe modificări legislative, aici mă refer și la Fondul rutier, mă refer și la deplafonarea taxelor, este foarte important. Astăzi, mărimea taxelor locale se stabilește de către consiliile locale, dar avem și aici de lucrat, pentru că trebuie să existe un mecanism, trebuie să existe un regulament pentru autoritățile locale, cum se elaborează, cum se efectuează aceste taxe locale. Noi cunoaștem mai multe experiențe unde este implicat factorul politic și fie că aceste taxe locale sunt diminuate atunci când în componența Consiliului local este un agent economic și el își dorește ca pentru domeniul respectiv să fie stabilită o taxă locală mai mică și, din contra, sunt situații când consilierii stabilesc niște taxe locale exagerate și pentru agenții economici ele sunt foarte greu de suportat. În același timp, noi, primarii trebuie să fim cei care să venim cu argumente pentru că astăzi taxele locale sunt practic unicele taxe care rămân la nivel local. Acești agenți economici își doresc infrastructură, acolo unde ei activează au nevoie și de rețelele edilitare, să fie și apeduct, și canalizare, și drumuri, și gazificare, dar toate acestea costă și în această situație trebuie să conștientizeze fiecare că trebuie să achite o taxă locală”, a precizat Valentina Casian.
Autoritățile publice locale pot mări unele taxe locale, atunci când este necesar și oportun, într-un cuantum mai mare decât cel stabilit de lege. Asta după ce în 2021 Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale unele prevederi cu privire la modificarea unor acte normative.
Curtea a stabilit că autoritățile publice locale trebuie să-și poată stabili taxele locale și cuantumul lor fără limite și plafonări în această privință din partea legislativului.