Adunarea Națională nu este adunarea drapelelor de partid, ci este o adunare a națiunii titulare. Potrivit istoricului Ion Negrei, manifestația din 21 mai din PMAN, trebuie să aibă un program bine articulat național în cadrul căruia să fie vociferate foarte bine cerințele cetățenilor. Ion Negrei susține că programul nostru național ar fi integrarea în Uniunea Europeană și Unirea cu România, deoarece ambele parcursuri sunt în aceeași direcție.
În cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, istoricul a declarat că Adunarea Națională trebuie să fie solicitată și unirea R. Moldova cu România, în perspectivă. Acesta se arată convins că Republica Moldova ca stat național românesc ar consolida și Moldova europeană.
„Adunarea Națională nu este ca acolo să vină să-și spună programul politic Partidul „Șor” sau alt partid de pe scena politică, este o adunare a națiunii, de atâta se și numește națională. Ea trebuie să aibă un program bine articulat național, care este interesul nostru național în condițiile actuale – ne integrăm în Europa cu Moldova europeană și căutăm de interesul nostru național. Programul nostru național pentru această adunare ar fi pe lângă Moldova europeană și Unirea românească. Acesta ar fi un program, că nu încurcă niciunul, nu sunt căi contradictorii, sunt în aceeași direcție. Ba mai mult, eu aș spune că un program de Moldova românească, Republica Moldova ca stat național românesc ar consolida și Moldova europeană, deoarece o asumare conștientă a identității este un standard european și noi am veni cu acest standard cultivat acasă, asumat, pus în programul Adunării Naționale și realizat pe parcurs. Trebuie articulate foarte bine cerințele noastre, ca la celelalte adunări naționale – adunarea din 1989 a fost un program de identificare lingvistică, adunarea din 1991 la 27 august, de identificare politică, proclamarea independenței iar la 16 decembrie 1990 am avut o Adunare Națională la Chișinău, unde a fost articulat un program de Unire cu România. Din păcate, s-a creat atunci și un comitet de Unire, lucrurile nu s-au dezvoltat în această direcție. În acest program al Adunării Naționale ar fi de articulat și componenta aceasta de Unire cu România de perspectivă”, a spus istoricul în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.
Întrebat de jurnalista Valentina Ursu cine trebuie să ia cuvântul la această adunare, Ion Negrei declară că cetățenii Republicii Moldova, în majoritate moldoveni, cu program de unire națională. Potrivit lui, în această categorie sunt și politicieni care exprimă interesul național, mediu academic, societatea civilă și oamenii de cultură.