VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Galina Vieru: În Republica Moldova, veșnicia s-a născut la sat și, din păcate, tot acolo moare

La noi, în Republica Moldova, veșnicia s-a născut la sat și, din păcate, tot acolo moare. Avem bijuterii arhitecturale extraordinar de frumoase, dar oamenii pleacă și ele se pierd. Satele sunt tot mai pustii iar populația din mediul rural este îmbătrânită. Această opinie a fost exprimată de Galina Vieru, artist plastic, poetă în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție

„Avem bijuterii arhitecturale extraordinar de frumoase, dar oamenii pleacă și din ce în ce mai mulți pleacă. Nu știu cum parcă trăim vremuri ale marilor schimbări, dar oricum exodul acesta de oameni parcă nu se oprește, mă refer la sat. Și am spus de faptul că veșnicia tot acolo moare, deoarece populația satelor a îmbătrânit. Eu merg în satul meu natal și uneori cobor la cimitir din mașină și merg până acasă pe jos, măcar să simt un pic atmosfera ceea de sat, pot să nu întâlnesc un om pe drum, un suflet, un câine, o suflare a acelui sat care a fost cândva doldora de oameni ca un stup de albine. Și asta este cel mai trist lucru că avem valori pe care trebuie să le păstrăm, dar deseori nu le înțelegem și nu le înțelegem nivelul lor de cât de mult ne reprezintă, și ele cad, și noi parcă un pic cădem”, a spus Galina Vieru.

Potrivit poetei, moldovenii din păcate nu păstrează autenticitatea culturii noastre care o semnificație și o valoare deosebită.

„Noi tare iubim schimbarea, euro-reparație. Aș spune că nu este din Europa această modă, pentru că acolo tot ce este autentic se păstrează, este altă influență nu știu de unde venită la noi, dar atunci când mă strădui să conving un stăpân al unei case cu piloni de piatră sculptați, cu floarea vieții pe poartă, cu stratul cela frumos de var pe pereți, să păstreze acest autentic, pentru că el ceva semnifică pentru noi, simbolizează ceva pentru noi, este greu de făcut acest lucru și mi-am dat seama că la noi foarte mulți oameni nu înțeleg valoarea acestor culori, acestor simboluri. Dacă bunicii noștri, străbunicii noștri aceste simboluri le foloseau în viața lor de zi cu zi, deoarece coarnele berbecului semnifică ceva, floarea vieții este acel element din care întotdeauna izvora viață sau floarea de lotus cioplită în piatră tot era simbolul curățeniei și al purității, și al luminii spre care noi trebuie să tindem, acum s-a pierdut această valoare. Avem porți minunate în unele sate, am găsit niște porți de o frumusețe rară, dar dispar și apar niște porți atât de urâte, din metal, aurite, cu niște elemente absolut străine culturii noastre și peste tot apare elementul acesta de pompozitate, de cât mai mult, de cât mai sofisticat, de cât mai scump, pentru că o poartă simplă de lemn, în primul rând, vorbește despre ceva, iar una care costă mii și mii de euro povestește altceva despre, nu știu, poziția socială a acelui om în societate sau poate despre alte lucruri, dar s-a pierdut firul acesta al nostru de a păstra ceea ce avem”, a mai spus Galina Vieru.

Galina Vieru crede că în prezent, trecem printr-o resetare din punct de vedere social, cultural, economic, politic iar aceste elemente care ne-au depărtat de sat, acum o să ne apropie. Potrivit ei, moldovenii încep o să se orienteze și să valorifice ceea ce, de fapt, au pierdut.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.