Andrei Apetrei, secretar al Episcopiei Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, preot la biserica din satul Cucoara, raionul Cahul, a vorbit sâmbătă, 8 aprilie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei, despre sărbătoarea creștină „Intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim”, numită în popor și Duminica Floriilor sau Floriile.
„Acest moment al Intrării Domnului în Ierusalim este cunoscută în popor drept sărbătoarea Floriilor, pentru că a avut loc după ce Hristos Domnul a săvârșit una dintre cele mai mari minuni – Învierea lui Lazăr care era mort de patru zile. Astfel, mulțimea de oameni, care fusese cu el în Betania, și văzuse Învierea lui Lazăr, a venit împreună cu el în Ierusalim. Iar aici pentru că urma sărbătoarea Paștelui, iar evreii o sărbătoreau tot timpul în Ierusalim, era mulțime mare de oameni.
Printre aceștia, numărându-se foarte mulți care l-au cunoscut pe Domnul Hristos, pentru că de la el au primit vindecare, pentru că foarte mulți erau slabănogi, erau bolnavi, orbi, șchiopi și, după cum cunoaștem, Domnul Hristos i-a ajutat și pe lângă iertarea păcatelor, le-a oferit și binecuvântarea aceasta și vindecarea trupească.
Acest moment premergător pătimirilor Mântuitorului Isus Hristos a fost numit așa, într-un-cât vedem menționat și la cei patru evangheliști, că mulțimea la întâmpinat pe Domnul cu stâlpări, cu ramuri pe care le-au tăiat din pomii pe care îi aveau fiecare în curte. Cu acestea l-au întâmpinat pe Domnul Hristos și bine înțeles cu bucuria duhovnicească. Și de la ramurile acestea, și de la celelalte flori, cu care mulțimea la întâmpinat pe Hristos, sărbătoarea, până în prezent, a ajuns cunoscută sub denumirea de Florii”, a spus preotul.
Andrei Apetrei a mai menționat că în această zi, de Florii, credincioșii sunt îndemnați să ia parte la bucuria duhovnicească și la comemorarea evenimentului intrării Domnului în Ierusalim din punct de vedere liturgic, să participe la Sfânta și Dumnezeiască Liturghie, să se împărtășească dacă au postit și și-au mărturisit păcatele, după care, la momentul potrivit, să ia ramuri de salcie sfințite și binecuvântate de către preot, și bucuria primită la ascultarea periscopei evanghelice, și prin cuvântul de învățătură și prin primirea acestor ramuri, să meargă mai departe la casele lor, să ofere și celor care nu au putut fi prezenți la biserică și nu au primit această binecuvântare, să fie mărturisitori ai credinței în Domnul Hristos și a evenimentelor pe care le primim cu multă bucurie și cu multă intensitate în această perioadă deosebită.