VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 407. Podolyak exclude discuții de pace cu Moscova până când forțele ruse nu vor părăsi toată Ucraina, inclusiv Crimeea

UPDATE Mihailo Podolyak, principalul consilier al președintelui Volodimr Zelenski, a exclus discuții de pace cu Moscova până când forțele ruse nu vor părăsi toată Ucraina, inclusiv Crimeea ocupată de ruși, scrie The Guardian.

  • „Nu se pune problema vreunei concesii teritoriale sau negocieri ale drepturilor noastre suverane”, a scris pe Twitter Mihailo Podolyak.

Mesajul său vine după ce Andrii Sibiha, un alt consilier al lui Zelenski, a declarat pentru Financial Times că Ucraina ar putea fi dispusă să discute cu Moscova despre viitorul Crimeei dacă forțele sale vor ajunge la granița peninsulei ocupate de Rusia.

  • „Dacă vom reuși să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă, atunci când ne vom afla la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem un capitol diplomatic pentru a discuta această problemă”, a declarat Andrii Sibiha, referindu-se la contraofensiva planificată de Ucraina.
  • „Asta nu înseamnă că excludem calea eliberării (Crimeei) de către armata noastră”, a adăugat el.

Crimeea se află sub ocupație rusă din februarie 2014 și a fost anexată ilegal de Moscova în luna următoare, după un referendum simulat.

UPDATE. Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia și Belarus vor continua să-și dezvolte cooperarea militară în lumina unei „situații internaționale dificile” și a „tensiunii în creștere” de-a lungul granițelor lor externe, relatează CNN.

„Federația Rusă și Belarus consolidează cooperarea în domeniul apărării și securității, extinzându-se în sfera militaro-tehnică. Acest lucru este deosebit de important pe fundalul unei situații internaționale dificile”, a spus Putin în timpul unei sesiuni a Consiliului Suprem de Stat al Uniunii Rusia-Belarus, care a avut loc la Kremlin.

UPDATE: Ivan Fedorov, primarul legitim al oraşului ucrainean Melitopol, în regiunea Zaporojie a informat joi pe contul său de Telegram despre mai multe explozii în noaptea de miercuri spre joi într-o zonă a oraşului unde se află un aeroport militar utilizat de forţele ruse.

 „Mai multe explozii puternice tocmai au fost înregistrate în oraș”, a scris Ivan Fedorov pe contul său de Telegram.

„Numărăm pierderile ruseşti”, a declarat primarul Fedorov, care continuă să-şi exercite funcţia de pe teritoriul ucrainean aflat sub controlul guvernului de la Kiev.

Orașul Melitopol a fost ocupat din martie 2022 de către Rusia.

Update: Coordonatorul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă pentru comunicații strategice, John Kirby, a răspuns la recenta afirmație a președintelui rus Vladimir Putin că „serviciile de informații occidentale” sunt implicate în „atacuri teroriste” desfășurate în Rusia, spunând că Statele Unite nu „permite și nu încurajează ucrainenii” să lovească în afara Ucrainei”, relatează CNN.

În cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al Rusiei de miercuri, Putin a susținut fără a oferi dovezi că „atacurile teroriste” de pe teritoriul Rusiei sunt efectuate în mod regulat împotriva oficialilor guvernamentali, personalului de securitate, jurnaliştilor, personalităților publice și profesorilor cu ajutorul serviciilor de informații occidentale.

„Există motive să credem că resursele țărilor terțe ale serviciilor de informații occidentale sunt implicate în pregătirea unor astfel de atacuri teroriste și de sabotaj”, a spus Putin.

Vorbind miercuri în fața reporterilor, Kirby a subliniat că implicarea serviciilor americane de informații a avut ca scop să-i ajute pe ucraineni să-și apere teritoriul.

„De la începutul acestui război, am oferit sprijin în materie de informații forțelor armate ucrainene pentru a le permite să se apere mai bine, să desfășoare operațiuni și să continue să încerce să recupereze teritoriul pe care rușii l-au luat ilegal de la ei atunci când i-au invadat – de fapt, chiar din 2014. Și nu voi intra în detalii despre ce sunt aceste informații sau despre cum sunt furnizate, dar au scopul de a le ajuta… să își apere teritoriul. Noi nu le permitem și nici nu îi încurajăm pe ucraineni să lovească în afara Ucrainei”, a declarat Kirby.

Update: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene se vor retrage din Bahmut pentru a evita să fie încercuite, dacă va fi necesar. Liderul de la Kiev a spus că forțele ucrainene rezistă și la moment nu este necesar de a face acest lucru, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Zelenski a declarat în timpul unei conferințe de presă în Polonia pe 5 aprilie că trupele ucrainene se confruntă cu o situație foarte dificilă în Bahmut și că Kievul va lua „deciziile corespunzătoare” dacă trupele ucrainene riscă încercuirea de către forțele ruse. 

Potrivit ISW, declarația lui Zelenski este în concordanță cu alte declarații recente ale oficialilor ucraineni conform cărora comandamentul militar ucrainean va ordona retragerea din Bahmut atunci când și dacă va considera că retragerea este cea mai adecvată opțiune strategică. 

Rămâne de văzut dacă apărarea orașului Bahmut și lupta pentru menținerea forțelor ruse în zonă, merită pierderile ucrainene, scrie institutul american precizând că acest lucru nu va putea fi evaluat până când nu va fi observată contraofensiva ucraineană de primăvară.

ISW susține că forțele ruse au făcut progrese în Bahmut, pe 5 aprilie, conform imaginilor geolocalizate.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că forțele ruse încearcă să preia controlul deplin asupra orașului Bahmut, iar în ultimele 24 de ore au respins aproximativ 20 de atacuri inamice asupra orașului.

  • Un blogger militar a remarcat că Wagner nu reușește să facă progrese semnificative în Bahmut și că toate atacurile din oraș și din jurul orașului sunt fără succes.
  • Finanțatorul Grupului Wagner, Evgeni Prigojin, a declarat că nu există semne că trupele ucrainene părăsesc Bahmut.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.