În contextul Zilei Internaționale a Păsărilor, Silvia Ursul, ornitolog, reprezentanta Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, spus sâmbătă, 1 aprilie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei că oamenii au uitat cum arată o pasăre. În afară de câteva specii mai comune, pe altele cu greu le identifică. O dată ce nu pot identifica ce tip de păsări văd, nu au cum ști ceva despre ele și să le înțeleagă modul de viață. Cum pot să le protejeze dacă nu le cunoaște?
„Unele specii de păsări au încetat să mai trăiască aici alături de noi. S-a întâmplat în ultimii 50 de ani din cauza degradării agresive a habitatelor acestora, ca rezultat al transformării câmpurilor în terenuri agricole. Ele au continuat să cuibărească în țările vecine. De la noi au dispărut pentru că noi „am avut grijă” să le distrugem habitatul”, a menționat Silvia Ursul.
Potrivit ornitologului, unele specii de păsări care mai cuibăresc astăzi pe la noi se află în declin. Sunt 62 de specii de păsări care au ajuns în Cartea Roșie.
„Nu aș vedea rolul Cărții Roșii ca unul educativ, dar unul de alertă imensă. Pe lângă cele incluse în Cartea Roșie, avem alte specii de păsări care nu-și găsesc locul aici. Al lor habitat original se află în câmpie. Acestea, fiind transformate în terenuri agricole, au rămas fără case. Cele care trăiau pe lacuri, din cauza secării acestora, reducerea suprafeții și adâncimii lacurilor, nu mai au acel loc pentru a cuibări. În general, păsările când nu au unde-și satisface cele mai importante două criterii: să găsească mâncare și un loc unde să cuibărească, pleacă”, a afirmat ornitologul.
În opinia sa, din cauza degradării habitatelor păsărilor cuibătoare, în câteva decenii ne vom putea trezi că nu mai avem speciile pe care eram obișnuți să le vedem în copilărie.