Ucraina nu-și apără doar propriul teritoriu, ci și Republica Moldova, iar agresiunea Rusiei în statul vecin a determinat Chișinăul să-și schimbe politica de securitate și de apărare. Declarația aa fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Deutsche Welle.
Demnitarul a precizat că Republica Moldova nu se confruntă în prezent cu riscuri militare, pentru că armata ucraineană rezistă.
„Societatea ucraineană, sistemul politic ucrainean, armata ucraineană au reușit să reziste, să contraatace și să elibereze unele teritorii. Astfel, i-au oferit Moldovei un nivel mai ridicat de securitate, decât cel la care ne-am temut să ajungem cu un an în urmă”, a declarat Nicu Popescu.
Șeful diplomației de la Chișinău a mai precizat că autoritățile au dejucat, în ultima perioadă, mai multe tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
„Există amenințări constante, dar și încercările forțelor destabilizatoare de a aduce violența pe străzile Chișinăului au eșuat în mod constant. Majoritatea absolută a cetățenilor, cât și majoritatea partidelor politice, inclusiv majoritatea celor care nu sunt de partea guvernului de la Chișinău, nu vor să trăiască într-o țară în care se ajunge la violență pe străzi”, a mai adăugat Nicu Popescu.
Ministrul a mai adăugat că, în contextul dificil al războiului din Ucraina și al amenințărilor din partea Rusiei la adresa Republicii Moldova, la Chișinău este dezbătută tot mai aprins în ultimele luni problema neutralității. Nicu Popescu a precizat că statutul de neutralitate, prevăzut în Constituție, nu este suficient pentru a asigura securitatea Republicii Moldova, iar în acest sens țara a început deja să-și schimbe politica de securitate și apărare prin aprofundarea cooperării la acest capitol cu România, Statele Unite, Germania, Franța, NATO și Uniunea Europeană.