VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rusia dispune de un plan de influențare a Moldovei până în anul 2030

Înainte de invadarea Ucrainei, Kremlinul a elaborat o strategie de aservire politică și economică a Moldovei, iar membrii administrației prezidențiale a Federației Ruse au comunicat activ cu curatorul „departamentului moldovenesc” din cadrul FSB, transmite IPN cu referire la investigația jurnalistică internațională „Planul Kremlinului pentru Moldova”.

Într-un comentariu pentru IPN, jurnalistul RISE Vladimir Thoric, coautor al anchetei, afirmă că „obiectivele strategiei moldovenești au fost elaborate în același departament al Kremlinului, care pregătea planul de absorbție a Belarusului”.

„Strategia Kremlinului pentru Moldova s-a dovedit a fi mai rafinată: administrația președintelui Vladimir Putin plănuiește să mențină dependența țării de gazul rusesc, să impună limba rusă, să creeze în Moldova o rețea de ONG-uri controlate de Kremlin, să continue campania de discreditare a Alianței Nord-Atlantice și a influenței românești, să sporească baza electorală pro-rusă, să cultive în mediul loial Rusiei personalități publice și politice ale Moldovei”, a spus Vladimir Thorik.

Coautorul anchetei precizează că „documentul a fost întocmit de același Direcție a Președintelui Federației Ruse pentru Cooperare Transfrontalieră, care a emis o strategie similară de planuri de a anexa Republica Belarus de către Rusia. Strategia a fost elaborată în 2021 cu participarea Statului Major al Rusiei și a serviciilor speciale ruse – FSB, SVR și GRU.”

„Strategia a fost scrisă de colegii „departamentului moldovenesc” al Kremlinului, deja cunoscuți datorită anchetei „Kremlinovici”, condusă de colonelul Serviciului de Informații Externe Igor Maslov. Datorită datelor de facturare a telefoniei mobile, am văzut că angajații acestui departament în toiul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, adică în 2022, l-au apelat activ pe curatorul Moldovei de la FSB, generalul Dmitri Miliutin”, a spus jurnalistul de investigație.

Potrivit coautorului investigației, „actualele autorități ruse au planificat să-și extindă influența asupra Republicii Moldova în trei domenii: militar-politic, economic și umanitar, iar obiectivele strategiei sunt precizate pe trei perioade: pe scurt termen (până în 2022) pe termen mediu (până în 2025) și pe termen lung, până în 2030.

Într-un comentariu adresat autorilor anchetei, premierul moldovean Dorin Recean a precizat că Rusia ar putea fi interesată de creșterea stării de „incertitudine, frică și anxietate, dar și a dorinței de a protesta” în rândul populației.

„Din punct de vedere militar, acum ei [autoritățile ruse] nu dispun de resursele și circumstanțele necesare pentru a întreprinde ceva serios [împotriva Moldovei]. Nu pot ataca din Transnistria. Nu au suficientă coordonare”, crede șeful Guvernului Republicii Moldova.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.