VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Recean despre reforma sistemului judecătoresc: Îi va permite sistemului să se „autocurățe”

Premierul Dorin Recean susține că reforma justiției trebuia să genereze „autocurățarea” sistemului judecătoresc și le-a recomandat celor care acuză ingerințe să citească „Puterea nealeasă” de Paul Tucker.

Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Executivului desfășurată miercuri, 15 martie. Premierul a venit cu o asemenea replică după ce Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a prezentat avizul la unele modificări legislative ce vizează noi prevederi privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor.

Astfel, în cazul în care Adunarea Generală a Judecătorilor sau a Procurorilor nu a avut loc în lipsă de cvorum, adunarea repetată va fi desfășurată în termene restrânse, iar cvorumul pentru Adunarea Generală repetată va fi redus la 1/3.

Proiectul de lege vine să reglementeze și situația în care Adunarea Generală nu poate fi efectiv convocată din motivul expirării mandatului membrilor CSM sau CSP, lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență. În aceste condiții, Adunarea Generală a Judecătorilor urmează a fi convocată și deschisă de către președintele sau președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii sau de către ministrul Justiției.

„Am oferit sistemului o reformă care s-i permită să se autocurățe. Noi nu trebuie să interpretăm asta ca și o ingerință. Statul are obligația să intervină acolo unde sistemele nu lucrează. Noi în continuare mizăm pe judecătorii onești care sunt în sistem. Nu putem să admitem întreruperea unui serviciu public foarte important. Am să le recomand celor care acuză ingerințe să citească „Puterea nealeasă” de Paul Tucker. Acolo se spune foarte clar când o putere nealeasă devine nelegitimă. Este foarte grav când avem sabotaj în sistem (…) Nimeni nu vrea ingerință”, a declarat Dorin Recean.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.