VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Verificări, după ce o pacientă a publicat imagini cu mâncarea oferită într-o maternitate din Capitală. Nemerenco: Totul se trage din Uniunea Sovietică

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, anunță că o comisie de specialitate a ministerului a efectuat verificări la mai multe spitale, inclusiv la maternitatea din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău, unde a fost internată femeia care a publicat pe rețelele de socializare câteva fotografii și un mesaj despre mâncarea dezgustătoare din instituție.

Ala Nemerenco subliniază că raportul comisiei va fi făcut public.

Totodată, ministra scrie pe pagina sa oficială de Facebook că toate neregulile din spitale se trag din Uniunea Sovietică.

Azi spiritele critice ale societății noastre care ieri disecau în patru pârjoala neapetisantă și macaroanele răsferte oferite într-o maternitate municipală, s-au aruncat pe un alt subiect, și aș putea lăsa aici ceva asupra la ce merită să ne gândim.

Totul ni se trage din atât de mult “regretata” de unii Uniune Sovietică. Când tot ce aparținea statului nu aparținea nimănui, sau cum se declara patetic, era a tuturora. Și majoritatea, dacă aveau nevoie de ceva, ba chiar și dacă nu, își permiteau să-și facă parte dreaptă din tot ce era pe mâna lor. Șoferul de camion își lua petrol, brutarii – pâine, farmaciștii – medicamente, bucătarii – unt, carne și alte bunuri. Încă pe când și ai mei erau la grădiniță, știam toți părinții că untul pleacă acasă în gențile bucătăreselor, dulciurile – ale șefilor și tot așa. S-a cărat la greu din spitale, din grădinițe, din fabrici, noaptea roada de pe deal, din birouri, brutării, ospătarii și cafenele. Pânâ s-a ajuns să devină “luatul” o deprindere automată, subconștientă, o trăsătură chiar, transmisă deja prin generații. Arăta ca un spirit gospodăresc – aduceau oamenii la casă… Iată așa am ajuns când fiecare e doar cu pielea lui, copilul lui, “căratul” lui și puțin le pasă de copilul de alături – ce mănâncă, cum doarme, ce îl doare, dacă e învelit”, a scris Nemerenco.

Ministra mai scrie că în R. Moldova există ”medici minunați care fac operații de top, salvează vieți, medici cărora le pasă, asistente care plâng cu pacienții, infirmiere care duc pacienții etaje întregi în brațe fiindcă nu este ascensor, dar și medici nepăsători.

Dar am preluat și altceva – pe cei cărora nu le pasă. Care truchează achiziții de alimente, căci le iese un chilipir de la macaroane în loc de carne, sau fasole în loc de fructe. Care fierb nu-ș-ce poțiune, da nu mâncare. Care pun mâncarea în căldări și o duc prin secții ca într-un lagăr de triste amintiri. Țara nu o schimbă doar Președintele prin străduința sa, și nici chiar Guvernul. Țara o schimbă oamenii. Poate cel mai mult ei. Cel care pregătește supa de spital gustos ca acasă; cel care unge untul pe pâinea micuțului de la grădiniță și nu-și pune pachetul în geantă; cel care nu umple plăcinta cu “brânza de vaci” cu chestii care omoară și un elefant;,cel care îți zâmbește la ghișeu; îți pune mâna pe frunte când ești pe pat de spital. Țara o schimbăm noi toți. Și fiecare. Îndeplinindu-ne onest datoria de Om.

Țara o avem așa cum ne-o creăm. Fiindcă noi trăim în ea. În ea vor trăi copiii și nepoțeii noștri. Și noi ne-o dorim toți frumoasă, prosperă, corectă. Dar schimbarea se începe de la sine. De la fiecare din noi. Azi comisia ministerului de control a alimentației pacienților a supus verificării unele din instituțiile vizate. Raportul îl voi face public. Voi reveni la acest subiect”, a mai scris Nemerenco.

Menționăm că scandalul în jurul maternității din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău a pornit după ce o tânără a publicat pe rețelele de socializare câteva fotografii și un mesaj despre mâncarea dezgustătoare din instituție.

Voi crede în sinceritatea felicitărilor voastre de 8 Martie, stimate autorități, când veți servi măcar în maternități mese normale. De trei luni îmi stă în fața ochilor această imagine. E „mâncarea” oferită la Maternitatea nr. 1 de pe viaduct. Instituție medicală din Capitală. Niște „paste” răsfierte ṣi o „pârjoală” din copite ṣi mațe. Terciuri răsfierte, să tragă cât trebuie la cântar, borṣ sau soleancă cu miros greu de descris, nici un fir de muṣchi de carne. Se găteṣte atât de prost, din produse atât de rele, încât femeile deseori preferă să rămână flămânde, în speranța că data viitoare va fi ceva mai bun. Se întorc în salon ṣi mănâncă covrigi. Foarte multă mâncare ajunge de fapt la coṣul de gunoi. Dar sunt convinsă că în rapoarte e totul ok. Cât timp am fost internată nu am văzut să se ofere măcar o felie de măr, salată sau legume coapte. Țară agrară. Am fost curioasă să văd dacă vor face o excepție de Crăciun. Nu au făcut. V-ați mirat că plăcintele cu brânză nu au văzut brânză în ele? Să vedeți ce budincă cu brânză se serveşte acolo! Am luat ṣi eu să mănânc odată. Că na, cum poți strica o budincă? Poți! „Brânza” ceea era de fapt cauciuc. Am planificat să nasc ṣi eu la privat, dar nu a mers. La „Numărul 1” am petrecut mult timp, o experiență care nu numai că m-a adus cu picioarele pe pământ, ci mi le-a „priponit” acolo. Eu personal am avut noroc de soț, care timp de o lună a gătit noaptea ṣi îmi aducea mâncare la 6-7 dimineața, ca să evite ambuteiajele. Dar nu fiecare familie are asemenea posibilitate ṣi nici nu e normal să fie aṣa, odată ce suntem obligați să plătim pentru asigurarea medicală. În tot acest timp nu înțeleg cum un popor care se declară ospitalier îṣi tratează femeile în asemenea hal. Nu cred că nu aveți bani! Nu aveți empatie”, s-a plâns femeia.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.