Anxietatea normală apare ca răspuns tranzitoriu la evenimente noi, schimbări sau stres, fiind o experiență subiectivă comună, cotidiană. Anxietatea patologică este diferită prin intensitate și durată fiind definită că un răspuns inadecvat la un stimul existent sau imaginar.
Este intensă, persistentă și depășește capacitatea individului de adaptare, având potențial să devină invalidantă. Tulburarea de panică constă în apariția atacurilor de panică.
Formă moderată – 4 atacuri în decurs de o lună, Formă severă – 4 atacuri pe săptămână în decurs de o lună. Poate asocia în timp simptome depresive sau chiar suicid, inducând disfuncții în toate sferele de funcționare ale individului. Prevalența în populația generală este de 1-5%, fiind de două ori mai frecventă la femei. Vârsta medie de debut este 15-19 ani.
Tulburare de panică cu agorafobie a fost considerată în mod tradițional că implică o teamă de locuri publice și spații deschise. Cu toate acestea, acum se crede că agorafobia se dezvoltă că o complicație a atacurilor de panică și a tulburării de panică. Deși se poate dezvoltă în orice moment, agorafobia apare de obicei în decurs de un an de la primele atacuri de panică.