„Apă-Canal” astăzi nu prestează niciun serviciu, toate serviciile sunt contractate de la agenți economici privați, unii dintre ei sunt rude cu primarul general Ion Ceban. O declarație în acest sens a fost făcută de fostul primar interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.
Ruslan Codreanu susține că în perioada anilor 2017-2019 Apă-Canal Chișinău avea venit de 237 milioane de lei, iar situația în care se află acum întreprinderea este rezultatul unui management defectuos. Codreanu este convins că se dorește falimentarea întreprinderii municipale după care să fie privatizată iar toată vina să fie pusă pe seama guvernării PAS.
„Noi am făcut un demers la CNA, pentru că acolo nu-i vorba deja de ineficiență, acolo e intenție rea, e rea-voință. Apă-Canal astăzi nu prestează niciun serviciu, toate serviciile sunt contractate de la agenți economici privați, unii dintre ei sunt rude cu Ion Ceban, și informația aceasta poate fi verificată, inclusiv serviciul de evacuare a nămolului de la întreprindere, nu evacuează Apă-Canal, dar plătește la un agent economic, care e rudă cu Ion Ceban, și acela face bani. Eu cred că intenționat se pune pe burtă Apă-Canal, pentru ca după asta să se vină și să o vândă, să o privatizeze, dar nu așa cum se aruncă săgeți spre guvernare, că guvernarea nu are nicio treabă cu gestionarea proastă a întreprinderii Apă-Canal”, a spus Codreanu.
Fostul primar interimar mai susține că întreprinderea Apă-Canal a ajuns în pragul falimentului deoarece creditul contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) nu a fost utilizat pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, dar pentru majorări nejustificate de salarii.
„Apă-Canal este o societate pe acțiuni cu 100% cota-parte a municipiului Chișinău. Întreprinderea are contractat un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare și anual trebuie să reîntoarcă bani. Banii trebuiau să meargă pentru dezvoltarea infrastructurii, în schimbarea țevilor, în ce ține de infrastructura atât de apă de canalizare pluvială, cât și de canalizare. Din creditul luat în 2020 au decis să-și majoreze salariile de două ori. Toți vicedirectorii, 12 la număr, și-au majorat salariile de două ori. Salariul directorului ajungea la 70-80 de mii de lei”, a spus Ruslan Codreanu.
Contactată de Vocea Basarabiei, consiliera lui Ion Ceban, responsabilă de domeniul comunicării, Natalia Ixari, a menționat că Ruslan Codreanu face politică pe acest subiect.
”Specialiștii au comentat de luni de zile și au prezis acest blocaj în care va intra Apă Canal. Fapt că toți fac politică pe acest subiect, problema nu se rezolvă. Primarul a vorbit despre faptul că prețul actual nu acoperă cheltuielile în contextul în care energia electrică s-a scumpit cu 300 procente, gazul cu 700 de procente, iar prețul la apă a fost modificat doar cu 40 de procente când s-a cerut măcar 70 de procente”, a declarat Natalia Ixari.