VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ruslan Codreanu: Datoria „Apă- Canal” s-a acumulat din 2020 când prețurile încă nu erau majorate

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu dl Ruslan Codreanu, președintele Partidului Puterea Oamenilor, d-lui a fost primar interimar al mun. Chișinău. Mulțumim că ați găsit timp și ați dat curs invitației noastre să avem această discuție!

Ruslan Codreanu: Eu vă mulțumesc frumos pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Mulțumim pentru prezență! Anul acesta va fi un an important pentru administrația publică locală, pentru că urmează să aibă loc alegeri generale locale. S-a vorbit mult dacă trebuia sau nu până a începe scrutinul local să se facă reforma administrativ-teritorială, unii spun că nu a fost suficientă voință politică și că acest subiect încă va rămâne mult timp în actualitate, dar o să mai discutăm și despre problemele care s-au acumulat de-a lungul timpului în mun. Chișinău și cât de ușor e să se rezolve aceste probleme din moment ce totuși capitala are o populație numerică foarte mare. Câți locuitori are Chișinăul?

Ruslan Codreanu: În Registrul alegătorilor sunt înscriși 650 de mii de oameni, cred că neoficial sunt circa 800 de mii.

Vocea Basarabiei: Dar probabil numărul este mult mai mare. Cineva zicea că chiar poate să ajungă la un milion. Cu un milion de cetățeni, totuși e o localitate destul de mare, probleme sunt multe și eforturi trebuie să se depună multe, și echipa trebuie să fie bună ca să administreze bine aceste treburi. Să pornim de la criza de la Apă-Canal Chișinău” și soluții pentru această criză. E o situație delicată, critică, excepțională a întreprinderii cu privire la prestarea serviciului de apă și canalizare, datoria totală a întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” constituie deja peste 73 de milioane de lei, din care peste 47 de milioane de lei, conform facturilor cu termenul expirat. De ce s-au acumulat aceste datorii, pentru că acum se aruncă săgeți cu critici unul în ograda altuia, cei de la guvernare învinuiesc municipalitatea, municipalitatea zice că nu sunt suficient de înțeleși de către cei de la putere și că politica astăzi domină problemele care trebuie să fie rezolvate în folosul cetățeanului? Dvs. ați fost primar interimar, pe atunci erau acumulate datorii?

Ruslan Codreanu: Nu. Vă mulțumesc tare mult pentru întrebare, dar mai întâi, cu permisiunea dvs., vreau să transmit sincere condoleanțe Turciei, Siriei, Libanului pentru cutremurele dezastruoase care au fost și pentru miile de oameni care au decedat și să mulțumesc și oamenilor noștri, 55 de ofițeri, care au mers să ajute. Revenind la „Apă-Canal”, vreau să vă zic că în 2017-2019 „Apă-Canal” avea plus 237 de milioane, deci venituri acumulate proprii 237 de milioane. Începând cu anul 2020, au început problemele financiare la „Apă-Canal”. Eu aș împărți problema exact în două, ce ține de guvernare am să mă refer la sfârșit. „Apă-Canal” este o societate pe acțiuni cu 100% cota-parte a municipiului Chișinău, toată administrația și Consiliul de administrație sunt inclusiv reprezentanții primăriei și ai Consiliului municipal în subdelegație în societate pe acțiuni. „Apă-Canal” are contractat un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare și anual trebuie să reîntoarcă bani din creditul respectiv, banii trebuiau să meargă pentru dezvoltarea infrastructurii.

Nu s-a dezvoltat infrastructura, nu s-a investit nimic în schimbarea țevilor, nu s-a îmbunătățit nimic în ceea ce ține de eficiența administrării a însăși întreprinderii. Din creditul luat în 2020 au decis să-și majoreze salariile de două ori la „Apă-Canal”. Deci, toți vicedirectorii, 12 la număr, și-au majorat de două ori salariile, ca să înțelegeți.

Vocea Basarabiei: Și care era salariul unui director?

Ruslan Codreanu: Al directorului știu că ajungea la 70-80 de mii, la vicedirectori ceva mai puțin de 80 de mii. Nu s-au făcut investiții în nimic în ce ține de infrastructura atât de apă de canalizare pluvială, cât și de canalizare.

Vocea Basarabiei: Dar un credit, totuși, este supravegheat cum banii se administrează?

Ruslan Codreanu: BERD-ul a contractat o companie londoneză, care de 3 ani face auditul la „Apă-Canal”, deci, la sfârșit de an, și toate rapoartele respective de audit sunt pe pagina „Apă-Canal”, ele nu sunt secrete. Din 2020, compania de audit semnalează probleme grave, semnificative de gestionare financiară a întreprinderii și este un alineat unde foarte clar scrie că, dacă nu se remediază situația, „Apă-Canal” va intra în faliment. Deci, din 2020!

Și iese Ceban o lună în urmă și zice că din cauza majorării prețurilor la energia electrică și inflație, și nu știu ce, „Apă-Canal” este în minus. Ea este în minus din 2020 deja, numai că problema s-a ascuns, s-a pus sub preș, nimeni nu s-a ocupat de administrare.

Vocea Basarabiei: Dar de ce trebuie să fie tăinuită această problemă, pentru că l-am avut aici și pe unul din conducătorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Eugen Carpov, care ne-a explicat cu lux de amănunte că autoritățile nu s-ar fi adresat la timpul potrivit că e nevoie să fie majorat tariful pentru apă?

Ruslan Codreanu: Corect, nici măcar nu era vorba de majorare, era vorba de ajustare, așa cum se face normal, nu că nu s-au adresat, ei pur și simplu nu au vorbit despre problema respectivă, pentru că Ceban cu ce s-a ocupat 3 ani de zile?

Vocea Basarabiei: De ce au ascuns această problemă?

Ruslan Codreanu: Cu ce s-a ocupat Ceban 3 ani de zile, cu schimbatul bordurilor?

Vocea Basarabiei: Eu vă întreb pe dvs...

Ruslan Codreanu: Pentru că le-a convenit, au stat pe un sac de bani, și-au mărit salariile, și-au cumpărat iPhone 14, și-au cumpărat mașini noi toți, s-au îmbogățit, s-au făcut gospodari și acum au băgat întreprinderea în faliment. Noi am făcut un demers la CNA, pentru că acolo nu-i vorba deja de ineficiență, acolo e intenție rea, e rea-voință la „Apă-Canal”. Și să speculezi acum politic că tu lași chișinăuienii fără apă, când tu, de fapt, ești un incompetent, eu îmi cer scuze, ți-ai băgat nănașul, doi vicedirectori îs foști deputați socialiști? Deci, noi despre ce vorbim acum? Acolo e totală lipsă de capacități și interese de a gestiona o întreprindere cum este „Apă-Canal”.

„Apă-Canal” astăzi nu prestează niciun serviciu, ca să înțelegeți, toate serviciile sunt contractate de la agenți economici privați, unii dintre ei sunt rude cu Ion Ceban, și informația aceasta poate fi verificată, inclusiv serviciul de evacuare a nămolului de la întreprindere, nu evacuează „Apă-Canal”, „Apă-Canal” plătește la un agent economic, care e rudă cu Ion Ceban, și acela face bani.

Vocea Basarabiei: Și atunci de ce mai e nevoie de „Apă-Canal, dacă ea contractează toate serviciile?

Ruslan Codreanu: Eu cred că intenționat se pune pe burtă „Apă-Canal”, pentru ca după asta să se vină și să o vândă, să o privatizeze, dar nu așa cum se aruncă săgeți spre guvernare, că guvernarea nu are nicio treabă cu gestionarea proastă a întreprinderii „Apă-Canal”.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că în 2018-2019 era profit 237 de milioane?

Ruslan Codreanu: Venit propriu 237 de milioane de lei, da. Asta cu creditul întors, cu toate, și banii aceștia cumva s-au transformat în 532 de milioane – asta e cifra minus, la 22 decembrie minus 532 de milioane, datoria pe care o au ei către Premier Energy asta e numai pentru electricitate, dar compania de audit foarte clar a scris că ei au atâția datornici. „Apă-Canal” are datornici agenți economici, ei nu umblă să întoarcă datoriile. Deci, înțelegeți cum? Ei fac contracte fictive și acolo sunt sume de zeci de mii de lei, ei au o listă întreagă de agenți economici care sunt datori, pentru că nu plătesc pentru servicii. Dar cine se ocupă cu asta, cine a mers în judecată să ia taxe, cine a mers să recupereze banii? Nimic nu s-a făcut, înțelegeți?

Vocea Basarabiei: Iată la asta am vrut să ajungem, sunt instituții ale statului care trebuie, fie se autosesizează, fie intervin și văd ce se întâmplă aici.

Ruslan Codreanu: Eu am zis că noi am depus un demers la CNA, pentru că acolo nu doar Inspecția financiară trebuie să lucreze, acolo trebuie să lucreze organele abilitate, pentru că se ocupă cu rea-intenție.

Vocea Basarabiei: Dle Codreanu, dar constatăm că e o situație deplorabilă, critică, haideți să vedem ce soluții pot fi avansate.

Ruslan Codreanu: Soluția e foarte simplă, 450 de milioane s-au alocat din buget pentru borduri și pavaj. 450 de milioane pentru borduri și pavaj!

Vocea Basarabiei: Aceia sunt bani deja direcționați, acum ce soluții pot fi propuse?

Ruslan Codreanu: Nu sunt bani direcționați, bugetul municipal foarte ușor se modifică. Nu a avut niciun primar în mun. Chișinău așa o majoritate confortabilă în consiliu cum are Ion Ceban. Primarul general al Chișinăului are o majoritate confortabilă, banii s-au alocat pentru anumite cheltuieli, bugetul se rectifică la jumate de an, bugetul se rectifică la 9 luni, deci poți realoca banii de la un articol pe alt articol ca să acoperi problemele.

Vocea Basarabiei: Bugetul abia a fost aprobat la finele anului trecut.

Ruslan Codreanu: Bugetul a fost aprobat, știind că la „Apă-Canal” este o problemă, și eu am făcut o paralelă foarte clară, ca să înțeleagă toți telespectatorii, anul trecut Ceban a zis că Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze intră în faliment, dacă nu se majorează tariful la 6 lei, s-a majorat la 6 lei, de 3 ori s-a majorat tariful…

Vocea Basarabiei: Bine, dar să nu trecem de la un subiect la altul, ajungem și la tarifele, situația din transportul public.

Ruslan Codreanu: Vă spun, aceeași problemă acum e și la toate întreprinderile, sunt 63 de întreprinderi municipale, toate sunt într-o situație deplorabilă.

Vocea Basarabiei: Este clar că dvs. o să fiți critic și foarte critic, pentru că în campania electorală ați putea să fiți concurenți electorali și dvs., și Ion Ceban, și dvs. v-ați anunțat intenția să candidați pentru funcția de primar, și dl Ceban la fel a făcut-o…

Ruslan Codreanu: Cu siguranță, doar că ideea e că eu nu vorbesc despre tancuri, eu vorbesc concret despre cifre și vorbesc despre documente, și atunci când noi am fost primii care l-am felicitat pe Ion Ceban cu câștigarea mandatului și am zis că „ai de lucru și apucă-te de administrat orașul”, noi exact asta îi dorim și acum – să se apuce de administrat orașul.

Faptul că și-a creat un partid și toți pretorii, toți directorii de întreprinderi, toți șefii de spitale sunt membri ai partidului nou-creat – asta este o rușine.

Vocea Basarabiei: Noi îl așteptăm și pe Ion Ceban aici ca să-i punem întrebări, ca să ne răspundă. Dl Ruslan Codreanu a mai fost și la alte posturi de televiziune și există deja o reacție din partea purtătoarei de cuvânt a primăriei, care spune că ea nu comentează declarațiile așa-numiților politicieni care deja s-au lansat în campanie electorală și au ieșit din naftalină, asta e o reacție după ce ați declarat dvs. la TV8 exact…

Ruslan Codreanu: Nu știu la cine s-a referit, cu siguranță nu la mine, că la naftalină n-am fost…

Vocea Basarabiei: Dar ea aici zice că se referă la Ruslan Codreanu...

Ruslan Codreanu: Ion Ceban își face campanie electorală de când e primar general, așa că e mai bine să se uite sub nasul lor.

Vocea Basarabiei: Dl Codreanu, bugetul e destul de mare în municipiul Chișinău...

Ruslan Codreanu: Șapte miliarde!

Vocea Basarabiei: Și atunci când îi spui cetățeanului că nu sunt bani să fie soluționate problemele, ce concluzie trebuie să tragă locuitorii Chișinăului?

Ruslan Codreanu: Că sunt prostiți și amăgiți, pentru că șapte miliarde de lei pe an, eu vorbesc pe an, iată în trei ani, al patrulea an de mandat municipiul Chișinău a avut cheltuieli de 25 de miliarde de lei. 25 de miliarde de lei doar pe pavaj și pe schimbarea de bordură, acesta este municipiul Chișinău? Eu acum veneam spre dvs. pe strada Ungureanu, care e într-o situație deplorabilă. Am fost și l-am dus pe tata la aeroport, am mers pe Calea Basarabiei, stradă, infrastructură dezvoltată care pur și simplu degradează. Ceban schimbă un centimetru de asfalt pe Mihai Viteazul și pentru el asta e dezvoltarea municipiului Chișinău?

Vocea Basarabiei: Dar se convoacă ședințele Consiliului Municipal Chișinău, se dezbate acest subiect, l-am auzit pe dl primar, care a zis că el se va adresa instituțiilor naționale și internaționale să intervină pentru a fi remediată această problemă ce ține de „Apă-Canal”, de datoria totală a întreprinderii „Apă-Canal”?

Ruslan Codreanu:

Primarul municipiului Chișinău speculează și bagă frica în oameni și minte, pentru că spune că

Asta o spun toate rapoartele, inclusiv Curtea de Conturi a făcut raport de audit, inclusiv compania londoneză a făcut raport de audit, din 2020 întreprinderea merge pe minus.

Vocea Basarabiei: Dar să ne fie clar, poziția dvs. e că acest tarif trebuie ajustat și el trebuie totuși să fie majorat?

Ruslan Codreanu: Păi l-au majorat deja, a fost ajustat la 13 lei.

Vocea Basarabiei: Bine, dar se zice că nici acest tarif nu acoperă cheltuielile?

Ruslan Codreanu: Eu vă asigur că dvs. din tariful majorat le plătiți salarii grase la toți prietenii de partid ai lui Ion Ceban. Deci pentru asta se cere majorarea de tarif, pentru că întreprinderea este ineficient gestionată.

Vocea Basarabiei: Dar noi ne amintim că a fost propus inclusiv ca să ajungă la peste 20 de lei?

Ruslan Codreanu: 24 de lei propuneau, dar ANRE-ul, eu bănuiesc că dl Carpov când a fost a explicat foarte clar, pierderile de apă în rețea depășesc norma de două ori. Noi pentru ce plătim tarif majorat, pentru pierderile de apă în rețea de două ori? Aici, la Codru, dacă suntem în regiunea Codru, oamenii zilnic îmi scriu mesaje că se sparge țeava și aceștia de la „Apă-Canal” vin și bat un cep de lemn în gaura de la țeavă ca a doua zi ea să se spargă în altă parte. Noi pentru asta plătim tarif majorat, noi pentru asta am luat 62 de milioane de euro credit de la BERD, ca să punem cepuri în țevi și Ceban să iasă și să zică că nu sunt bani? Păi, normal că nu sunt bani, dacă bordura ne costă 450 de milioane, dar aici 68 de milioane nu se pot găsi.

Vocea Basarabiei: Deci, până la urmă, banul e devină, gestionarea proastă a banului, politica, care uneori domină problemele din Republica Moldova, că este un exces de politizare a tuturor subiectelor?

Ruslan Codreanu:

Proasta gestionare, una este consecință la alta, fiindcă Ceban face politică. Asta e și mai departe pe dânsul nu-l doare despre administrarea treburilor din oraș. Vă spun că Regia „Autosalubritate” e în aceeași situație, Parcul Urban de Autobuze e în aceeași situație, „Apă-Canal” e în aceeași situație.

Peste tot s-au majorat tarifele, dar bani mai departe tot nu sunt, deși Ceban a împrumutat de la toate băncile comerciale bani scumpi, de la toate băncile comerciale și noi intrăm ca și oraș în datorii enorme. Chirtoacă ultimul credit pe care l-a luat era până în 2042, Ceban a extins anul când noi o să trebuiască să întoarcem creditele și datoriile, un miliard de lei deja noi suntem datori la băncile comerciale din Moldova, și una era când era 6,5 rata dobânzii și alta e când e 23,5. Alaltăieri, Banca Națională a decis să scadă un pic, dar oricum bani foarte scumpi au fost împrumutați.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că situația e proastă și cu Regia „Autosalubritate”, și cu alte instituții…

Ruslan Codreanu: La Regia „Autosalubritate” la fel s-a luat credit de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare sub motivul ca să amenajeze gunoiștea de la Țânțăreni, s-o compacteze, s-o conserve, dar Ceban a cumpărat mașini din banii creditați de la BERD. Mai departe gunoiul se evacuează și se îngroapă la Țânțăreni, nici o modernizare nu există și de nici o modernizare nu merge vorba, dar 9 milioane de euro au luat, asta în paralel că guvernul ia alte 200 de milioane de euro pentru modernizarea gunoiștilor din țară, pentru a construi 8 gunoiști moderne în 8 regiuni, dacă nu greșesc. Deci, iarăși nu comunică nici guvernul cu primăria și nici primăria cu guvernul, pentru ce și unul, și altul se împrumută de la același donator pentru modernizarea gunoiștilor? Dar unde e comunicarea dintre ei sau noi nu suntem toți cetățeni și banii aceștia nu tot noi o să trebuiască să-i întoarcem?

Vocea Basarabiei: Dar problemele acestea sunt cu barbă, așa cum se zice în spațiul public. Pe când erați dvs. primar interimar, problema tot era una actuală?

Ruslan Codreanu: Atunci BERD-ul mi-a propus să semnez acest acord cu ei, dar eu am refuzat să împrumut, pentru că nu mi s-a părut corect, întrucât acordul imediat prevedea și majorarea tarifelor pentru evacuarea gunoiului și eu am zis că eu sunt doar viceprimar, execut atribuțiile de primar și nu-mi pot asuma rolul de a îndatora municipiul Chișinău cu bani, să vină un primar general pe un mandat de 4 ani și să decidă el. Și Ceban a decis să împrumute bani de la BERD, deși atunci mie mi s-a pus acordul spre semnare.

Vocea Basarabiei: Și ați renunțat, pentru că nu era unul bun sau nu în favoarea cetățeanului, da?

Ruslan Codreanu: Am refuzat, pentru că eu atunci foarte clar am zis că capacitatea municipiului Chișinău de a colecta tariful pentru evacuarea gunoiului era la 75%, noi trebuie mai întâi să mergem până la 100%, să colectăm de la toți, de la toate gospodăriile și după asta să vedem cât de sustenabili suntem, și după asta să decidem dacă trebuie de majorat tariful sau nu, adică pe etape. Dar acum noi am majorat tariful pentru evacuarea gunoiului, colectăm tot de la 75% din gospodării, 25% nu plătesc. Și pe cine noi am pus povara de majorare a tarifului? Tot pe acei care plătesc.

Vocea Basarabiei: Dar când ziceți 25 la sută, aceștia nu achită? De ce nu achită?

Ruslan Codreanu: Nu au contracte. „Autosalubritate” nu bate la poarta fiecăruia, deși într-un an de zile cât am fost la primărie noi am ridicat cu 11% rata de colectare a tarifului. Trebuie să bată la poartă la toți, pentru că noi de ce avem gunoiști neautorizate pe Calea Basarabiei, pe Varnița, la ieșirea spre Trușeni? Pentru că se opresc mașinile și aruncă pungile cu gunoi, aceștia sunt oamenii care nu au contracte cu „Autosalubritatea” și „Autosalubritatea” nu tare se obosește să ridice nivelul de colectare a tarifului pentru evacuarea gunoiului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.