Un avion de luptă militar american a doborât sâmbătă un presupus balon spion chinez în largul coastei Carolinei de Sud, la o săptămână după ce acesta a intrat pentru prima dată în spațiul aerian american și a declanșat o dezbatere internațională, publică despre presupusul spionaj chinez care a înrăutățit relațiile dintre China și SUA, potrivit Reuters.
Președintele Joe Biden a declarat că a emis miercuri un ordin de a doborî balonul, dar Pentagonul a recomandat ca acesta să fie doborât deasupra apei pentru a proteja civilii de resturile care se prăbușesc pe Pământ de la mii de metri.
„L-au dat jos cu succes și vreau să-i felicit pe aviatorii noștri care au făcut-o”, a spus Biden.
China a condamnat ferm atacul militar asupra balonului despre care spune că a fost folosit în scopuri meteorologice și alte scopuri științifice și că s-ar fi rătăcit în spațiul aerian american „complet accidental” – afirmații respinse categoric de oficialii americani.
Balonul a intrat în spațiul aerian american prin Alaska pe 28 ianuarie, înainte de a se muta în spațiul aerian canadian pe 30 ianuarie. Apoi a reintrat în spațiul aerian american pe 31 ianuarie, a declarat un oficial american. Odată ce a traversat spațiul SUA, nu s-a mai întors în ape deschise, ceea ce a făcut dificilă doborârea.
Suspectul balon de spionaj l-a determinat pe secretarul de stat Antony Blinken să amâne o vizită în China în această săptămână, care trebuia să aibă loc vineri.
Amânarea călătoriei lui Blinken, care fusese convenită în noiembrie de Biden și președintele chinez Xi Jinping, a fost o lovitură pentru cei care au văzut-o ca pe o oportunitate întârziată de a stabiliza o relație din ce în ce mai instabilă între cele două țări.
China este dornică de o relație stabilă cu SUA, astfel încât să se poată concentra asupra economiei sale, bătută de politica zero-COVID, abandonată acum și neglijată de investitorii străini alarmați de ceea ce ei văd ca o revenire a intervenției statului pe piață.