VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Laundromat: Fostul viceguvernator al BNM, Emma Tăbîrță, și alți 3 angajați, achitați. Cum comentează PA

Fostul viceguvernator al BNM, Emma Tăbîrță, și alți trei angajați ai BNM, Vladimir Țurcanu, Matei Dohotaru și Ruslan Grate au fost achitați în dosarul Laundromat. O decizie în acest sens a fost pronunțată la data de 4 ianuarie de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Într-un comunicat remis presei, Procuratura Anticorupție anunță că este de acord cu decizia pronunțată și nu o va contesta.

Urmărirea penală în prezenta cauză a fost începută la data de 2 august 2016 de către Procuratura Anticorupție în temeiul bănuielii rezonabile de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 329 alin. (2) lit. b) Cod penal – îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană publică a obligațiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconștiincioase față de ele, dacă aceasta a cauzat daune în proporții mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, acțiuni care au provocat alte urmări grave.  

Cei patru au fost acuzați de procurori de faptul că, prin acțiunile neglijente în exercitarea obligațiilor de serviciu, ar fi permis spălarea prin intermediul băncii comerciale „Moldindconbank” a circa 22 miliarde de dolari, scrie Anticoruptie.md. Acuzatorii au insistat că cei patru nu au verificat conștiincios identitatea beneficiarului efectiv al clientului implicat în tranzacţii de proporţii deosebit de mari și nu au aplicat măsurile necesare de precauţie.

Procuratura Anticorupție subliniază că examinând sentința în cauză, acuzatorul de stat a fost de acord cu argumentele de fapt și de drept expuse de către instanță, considerând relevant că, la investigarea cazului în perioada anului 2016 – 2017, nu s-a luat în considerației prevederile art. 38 al Legii privind instituțiile financiare nr. 550 din 21.07.1995, potrivit cărora aplicarea oricărei sancțiuni, inclusiv cea cu amendă, în privința Moldindconbank, nu era o obligației dar un drept al Consiliului BNM, din componența căruia făcea inculpata Tăbîrță Emma Victor.

”În sensul normei citate precum și conform prevederile art. 23 – 26 al Legii privind Banca Națională a Moldovei, nr. 548 din 21.07.1995, care prevede componența și atribuțiile Consiliului BNM, posibilitatea aplicării sancțiunilor în privința Moldindconbank, nu era de competența inculpaților Țurcanu Vladimir Vasile, Dohotaru Matei Anatolii și Grate Ruslan Dumitru, care la acel moment exercitau funcții de șefi de Direcții, și respectiv comportamentul acestora în raport cu executarea atribuțiilor de serviciu nu a produs nemijlocit daune materiale bugetului de stat.

Totodată, ținem să menționăm inculpații au fost puși sub învinuire în perioada anului 2017, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 329 alin. (2) lit. b) Cod penal, însă prin Hotărârea Curții Constituționale nr. 24 din 17.10.2019, și Hotărârea Curții Constituționale nr. 15 din 22.05.2018, agravanta stabilită la lit. b) a alin. (2) art. 329 Cod penal – „urmări grave” și „intereselor publice sau”, au fost declarate neconstituționale.   

Astfel, instanța a constatat absența posibilităților reale de a executa obligațiile de serviciu de către inculpați și respectiv cauzarea daunelor materiale statului sau unor persoane fizice/juridice ca consecință a îndeplinirii necorespunzătoare de către aceștia  a obligațiilor de serviciu. Din aceste motive, Procuratura Anticorupție nu va contesta sentința în cauză”, explică PA.

Ema Tăbîrță a fost reținută în august 2016,  împreună cu alți doi funcționari ai BNM fiind învinuiți de implicare în spălarea de bani a peste 20 de miliarde de dolari din Rusia prin băncile din Moldova. Cauza penală a fost pornită pe marginea neglijenței în serviciu, îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu care a cauzat urmări grave.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.