VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Detalii de la șefii PA și CNA privind perchezițiile la AIPA: Șase reținuți și sute de mii de lei ridicați

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins astăzi cu percheziții la mai multe persoane publice din cadrul AIPA, autorități publice locale și la mai mulți agenți economici.

Informația a fost confirmată pentru Vocea Basarabiei de purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Cibotaru Starinschi.

„Efectuăm acțiuni de urmărire penală în nordul, centrul și sudul țării în dosare care vizează acordarea ilegală de subvenții în agricultură. La această oră, desfășurăm percheziții la persoane publice din cadrul AIPA, autorități publice locale și la mai mulți agenți economici” a precizat purtătoarea de cuvânt a instituției.

Într-un comunicat remis presei, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a confirmat faptul că ofiţerii Centrului Național Anticorupție şi procurorii au iniţiat percheziţii la domiciliile şi birourile de serviciu ale unor angajaţi ai Agenției, aceştia fiind suspectați de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură va acorda tot suportul și va colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea angajaților, în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Conducerea AIPA se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor, precum și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție”, se arată în comunicatul remis de Agenție.

Ulterior, în cadrul unui briefing de presă șeful CNA, Iulian Rusu și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, au oferit detalii despre descinderi.

Astăzi au fost efectuate percheziții pe 26 de cauze penale care au fost pornite pe abuz de putere, abuz de serviciu, corupere activă, corupere pasivă, trafic de influență și spălare de bani. Activitățile țin de mai multe episoade ce s-au petrecut în ultimele luni privind gestionarea de către AIPA a fondurilor din proiecte pe care le implementează. Am depistat o schemă prin care 10% din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate prin diferite mijloace către funcționari din cadrul AIPA. Aceste sume ajungeau până la 150.000 de lei per contract de subvenționare”, a precizat Iulian Rusu.

Potrivit oficialului, în total, s-au efectuat 68 de percheziții în dosarul AIPA. Printre persoanele implicate în schemă sunt funcționari AIPA din Bălți și Comrat, dar și diverși reprezentanți ai societăților comerciale, precum și reprezentanți ai asociaților obștești, primari și terțe persoane.

Într-un oficiu teritorial din sudul țării au fost documentate episoade prin care au oferite 100.000 de lei, ceea ce reprezintă 10% dintr-un contract de subvenționare”, a mai subliniat șeful CNA.

Potrivit Veronicăi Dragalin, localitățile în care au fost efectuate percheziții sunt Glodeni, Bălți, Sîngerei, Comrat, Chișinău, Drochia, Fălești și Râșcani.

În rezultat au fost reținute șase persoane, iar alte șase sunt cercetate la libertate. Totodată, 24 de persoane urmează a fi recunoscute și audiate în calitate de bănuit”, a declarat Dragalin.

Totodată, oficialii au menționat că în timpul perchezițiilor au fost ridicate 350.000 de lei, 10.000 de euro și 2000 de dolari. De asemenea, au fost ridicate 13 telefoane mobile, trei blocuri de sistem, un notebook și două arme deținute ilegal.

Doar într-un singur episod am constatat un prejudiciu de 3,5 milioane de lei. Trebuie să precizez că doar în 2022 oficiul teritorial Bălți a gestionat fonduri de 133 de milioane de lei. Investigațiile continuă, iar circumstanțele cazului se stabilesc”, a conchis șeful CNA.

Sursa foto: Telegram/ Index

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.