VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Anul trecut, 1375 de companii au beneficiat de ajutor financiar din partea ODA

În anul 2022, 1375 de întreprinderi au fost susținute prin diferite forme de suport din partea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului(ODA). Astfel, în acest sens au fost alocate circa 720 milioane lei sub formă de granturi, garanții financiare, subvenții pentru participare la expoziții și infrastructură de suport.

Potrivit ODA, dintre acestea 541 de companii au accesat finanțare nerambursabilă în valoare totală de circa 162 milioane lei, care au menținut sau creat circa 3300 locuri de muncă. Pentru 469 de afaceri au fost oferite garanții financiare în valoare de 554 milioane lei, care au susținut credite de circa 1 miliard lei.

În același timp, pentru alte 86 de afaceri au fost rambursate parțial cheltuielile pentru participarea la expoziții, iar 279 de companii au beneficiat de infrastructura de suport din cadrul celor 11 Incubatoare de afaceri.

Totodată, reprezentanții ODA au fost în toate regiunile țării, fiind organizate 130 de sesiuni de informare pentru promovarea mecanismelor de suport antreprenorial, peste 9000 mii de persoane au fost consultate individual, iar 2400 de antreprenori au fost instruiți gratuit în dezvoltarea abilităților antreprenoriale. 

Rezultatele politicilor și instrumentelor de suport implementate în anul 2022 și planurile pentru 2023 au fost prezentate publicului în cadrul unei conferințe de presă susținută de Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba și Directorul ODA, Dumitru Pîntea.

Potrivit directorului ODA, pe parcursul anului 2023, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, urmează a fi lansate 4 noi programe care vor susține abilitarea economică a femeilor (Femei în Afaceri), afacerile mici (Micii Producători), creșterea capacităților de export (Furnizori Locali) și dezvoltarea agro-pensiunilor (Turism Rural).

Totodată, în 2023 va fi sporit accesul la finanțare pentru IMM-uri și lansarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM). Acest Fond va reprezenta un impuls pentru afacerile cu potențial de creștere, oferind credite cu dobândă redusă, prin intermediul instituțiilor financiare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.