Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a vorbit în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei despre importanța summit-ului Euronest care urmează să fie găzduit de R. Moldova la data de 1 iunie 2023.
Potrivit lui Popescu, acesta este cel mai important summit organizat vreodată în Republica Moldova și reprezintă o oportunitate foarte mare pentru țara noastră.
”Este cel mai important eveniment, cel mai important summit organizat vreodată în Republica Moldova, decizia acestor 40 și ceva de state de a veni în Republica Moldova pentru al doilea summit al acestei comunități este o decizie prin care se dorește semnalarea unui sprijin ferm pentru țara noastră, pentru parcursul nostru european, este o oportunitate foarte mare.
Pentru buna funcționare și buna organizare a acestui summit va fi implicată toată țara, pentru că în acea zi vor fi sute de oameni care vin în Republica Moldova, aterizează la aeroport, avem necesități de asigurare a securității de la sud la nord și de la est la vest, deci o să fie în regim de alertă fiecare polițist, fiecare angajat al SPP-ului la Briceni, la Edineț, la Chișinău, o să modernizăm infrastructura. Da, lucrăm cu aeroportul, cu autoritățile locale, cu poliția, cu IGSU, cu Poliția de Frontieră și, da, în acest efort comun al întregii țări se va coopera cu toate autoritățile locale.
Este un lucru absolut normal, dar, vă spun, chiar și angajații din Poliția de Frontieră de la Sculeni sau polițiștii de la Briceni își vor aduce contribuția la buna organizare a acestui summit, asigurarea securității și calmului în Republica Moldova în acele zile”, a declarat Nicu Popescu.
Totodată, Nicu Popescu a subliniat că acest summit reprezintă o investiție a R. Moldova atât în vizibilitatea și parteneriatele țării, dar și o investiție într-un dialog strategic pe plan european.
”Suntem într-o perioadă foarte dificilă pentru regiunea noastră, pentru țara noastră și avem nevoie să fim constant pe agenda tuturor marilor cancelarii ale lumii, ca să ne asigurăm că absolut toți ne cunosc problemele și căutăm soluții pentru aceste probleme. Dar să deschid anumite paranteze, liderii statelor membre ale Uniunii Europene se întâlnesc cu regularitate în cadrul Consiliului European, s-a simțit necesitatea ca și alte țări, precum Republica Moldova, Macedonia de Nord, Turcia, Marea Britanie să aibă acces regulat la aceste conversații strategice, pentru că acest acces și participare la discuții era foarte ad-hoc și iată această comunitate vine parțial să rezolve, să creeze această platformă în care nu doar liderii din statele membre ale Uniunii Europene se văd o dată la o lună sau două luni, dar și cei din Republica Moldova, Turcia, Marea Britanie, Norvegia sunt în aceeași cameră, în același format și avem ocazia să discutăm, să împingem înainte anumite proiecte, anumite parteneriate, să ne expunem problemele, dar și să contribuim la soluții comune. Și există un interes foarte-foarte mare din partea Marii Britanii, a Turciei, a Moldovei din nou să fim prezenți în discuțiile în care se decide viitorul Europei”, a mai declarat Popescu.
Ministrul a mai precizat că recent au avut loc două ședințe privind organizarea acestui summit.
Vocea Basarabiei: Până la 1 iunie mai sunt preconizate anumite vizite pe care trebuie să le întreprindă anumiți demnitari din Occident în Republica Moldova?
”Probabil în luna mai vom lua un ritm ceva mai puțin intens în plan diplomatic pentru a ne asigura că suntem axați pe organizarea acestui summit. Evident, noi chiar ieri am avut două ședințe pe organizarea summit-ului, noi avem subgrupuri de lucru, nu o să intru foarte mult în detalii, dar noi deja am setat mai multe mecanisme, diplomația, necesitățile noastre diplomatice, aderarea la UE, ele continuă cu aceeași viteză”, a precizat Popescu.
Recent, Președinția Republicii Moldova a confirmat că cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European Charles Michel și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.
La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.