VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Victor Bînzari: Nu mai depindem doar de aprovizionarea cu gaze rusești, noi acum putem să discutăm despre aprovizionarea cu gaze din Europa

Energocom a procurat gaze pentru stocare, valorificând împrumutul de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Sursele au fost epuizate pe data de 10 decembrie. Din motive de securitate, autoritățile nu divulgă mărimea stocurilor de gaze, dar responsabilii spun că sunt zile în care achizițiile depășesc volumele consumate în dreapta Nistrului, astfel reușindu-se și suplinirea stocurilor păstrate în România și Ucraina, a declarat pentru Vocea Basarabiei Victor Bînzari, directorul interimar al SA Energocom.

Vocea Basarabiei: Dle director, cum se prezintă situația la zi referitor la asigurarea Republicii Moldova cu gaze?

Victor Bînzari: La ora actuală, Energocom vinde către Moldovagaz gazele care sunt nominalizate cu o zi înainte. Zilnic, noi primim necesarul de gaze naturale de la Moldovagaz și pentru ziua următoare noi suntem pregătiți să livrăm această cantitate. Vreau să comunic că în data de 10 decembrie noi am finalizat valorificarea contractului cu BERD-ul în valoare de 300 de milioane de euro.   

Vocea Basarabiei: Dar asta înseamnă, că s-au finalizat banii care au fost oferiți?

Victor Bînzari: Înseamnă că de această sumă de bani a fost procurată cantitatea necesară de gaz, toată suma a fost valorificată la procurarea gazelor naturale care au fost stocate în depozitele din Ucraina și din România și, la ora actuală, noi avem certitudinea că vom depăși această iarnă cu cantitatea pe care o avem depozitată.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că au fost organizate 100 de licitații?

Victor Bînzari: Zilnic, noi am organizat licitații pentru 4 puncte de livrare, cum ar fi punctele de depozitare în Ucraina, punctele de depozitare în România, punctele de intrare Iași-Ungheni către Republica Moldova și punctul de intrare din Slovacia către Ucraina, câte 4 licitații pentru aceste puncte zilnice și în total au fost în jur de 100 de licitații.

Vocea Basarabiei: Și acum e depozitată ce cantitate de gaze în Ucraina și în România?

Victor Bînzari: O cantitate suficientă pentru a acoperi necesarul de consum.

Avem și în Ucraina, și în România suficient gaz pentru a aproviziona Republica Moldova cu gaze naturale.

Vocea Basarabiei: Dar nu ne puteți spune exact?

Victor Bînzari: Nu putem spune, sunt stocuri strategice și din acest considerent noi nu vom comunica cifrele exacte, dar vă spun că avem și în Ucraina, și în România suficient gaz pentru a aproviziona Republica Moldova cu gaze naturale.

Vocea Basarabiei: Și aprovizionarea aceasta ajunge până se termină iarna?

Victor Bînzari: După calculele noastre, cred că reușim să completăm și consumul pentru toată primăvara.

Vocea Basarabiei: Și acum prețul mediu pentru mia de metri cubi care e?

Victor Bînzari: Noi am comunicat, de fapt, prețul mediu pentru MW, care este 91,4, prețul mediu la care a fost achiziționat, în metri cubi ar fi în jur de 965 de euro pentru mia de metri cubi. De ce comunicăm în megawați? Pentru că, cumpărând în condiții stabilite de BERD sau de la traderi europeni gazul european, în Europa toți plătesc în această unitate de măsură – MW. Și din acest considerent noi comunicăm despre megawați. Un MWh reprezintă puterea calorică sau energia care este emisă la arderea unui metru cub de gaz.

Diminuarea prețului nu știu dacă ține de noi, ANRE-ul stabilește dacă prețul este mai mic sau mai mare.

Vocea Basarabiei: Și acum, dacă există aceste stocuri de gaze, asta înseamnă că ar putea să se diminueze prețul?

Victor Bînzari: Diminuarea prețului nu știu dacă ține de noi, ANRE-ul stabilește dacă prețul este mai mic sau mai mare, cel care a fost pus în calcul atunci când a fost calculat prețul pentru comercializare către consumatorul final.

Vocea Basarabiei: Și ceea ce se mai discută în contradictoriu în societatea Republicii Moldova – acest contract care a fost semnat de Energocom cu MGRES-ul. Vreți să ne dați mai multe detalii? Și de ce credeți că se insistă atât de mult ca acest document să fie dat publicității?

Victor Bînzari: Noi putem să comunicăm foarte simplu. Contractul semnat între Energocom cu MGRES-ul în luna decembrie și în luna ianuarie este același contract-cadru care a fost semnat în luna noiembrie ca toată vara cât am procurat energie de la MGRES. Deci, nu a fost modificată nicio clauză din acest contract, toate clauzele sunt identice, responsabilități suplimentare pentru acest contract nu sunt, obligațiuni la fel nu sunt. Noi am comunicat ceea ce este foarte important – cantitatea, prețul și perioada de livrare. Acesta este lucrul cel mai important din aceste contracte, alte tehnice, la ce oră se fac prognozele, până la ce oră, cine este responsabil sunt identice cu cele care au fost și pentru luna iunie.

Noi am semnat un contract în decembrie cu prelungirea pentru luna ianuarie și de fiecare dată îl vom prelungi pentru luna următoare.

Vocea Basarabiei: Și acum contractul e valabil pentru o perioadă de o lună, dar el se prelungește automat sau cum e, pentru că am înțeles, inclusiv de la premierul Natalia Gavrilița că cel puțin pe 4 luni Republica Moldova are această certitudine că va fi asigurată cu energie electrică de peste Nistru?

Victor Bînzari: Din câte cunosc, discuțiile au fost pentru 4 luni de zile, începând cu decembrie până în luna martie. Noi am semnat un contract în decembrie cu prelungirea pentru luna ianuarie și de fiecare dată îl vom prelungi pentru luna următoare. Explic de ce. Pentru că în perioada 20-22 a fiecărei luni noi primim graficele de consum de la toți furnizorii, distribuitorii și operatorii sistemului de transport necesarul de consum pentru luna următoare, noi totalizăm acest consum, scădem volumul de energie care este produsă în Republica Moldova și vedem care este necesitatea pentru luna următoare. Și doar în aceste condiții noi putem spune ce cantitate va fi contractată pentru luna următoare.

Noi avem nevoie în orele de vârf să luăm maxim posibil curent electric de la MGRES.

Vocea Basarabiei: Dar tot dvs. ați negociat și prețul?

Victor Bînzari: Nu, acest preț nu a fost negociat de Energocom, acest preț a venit ca o propunere din partea MGRES-ului în urma discuțiilor la nivel înalt între guvern și partea transnistreană, noi doar am semnat acest contract. Am încercat să discutăm despre preț, sigur că în ceea ce ține de cei de la MGRES nu pot negocia, pentru că ei sunt impuși de autoritățile din Transnistria să respecte această sumă. Noi putem negocia doar graficele care vor fi și desigur vrem să fie un grafic cu cât mai multă energie procurată în orele de vârf, pentru că, după cum cunoașteți, la bursă în orele de vârf sunt cu cele mai mari prețuri. Deci, noi avem nevoie în orele de vârf să luăm maxim posibil de la MGRES.

Vocea Basarabiei: Iarna e blândă, dar dacă temperaturile coboară, să admitem până la 10, până la 20 de grade frig, atunci ce se întâmplă? Consumul va crește și veți fi capabili să ne asigurați cu gaze?

Victor Bînzari: La ora actuală, noi suntem capabili să aprovizionăm Republica Moldova și cu gaze, și cu energie electrică și suntem gata să livrăm toată cantitatea necesară.

Vocea Basarabiei: Ce e clar pe moment, că Republica Moldova nu importă gaze de la gigantul rus Gazprom?

Victor Bînzari: Da, noi avem gaze pe care le folosim procurate inclusiv de la Moldovagaz pe timp de vară, prin acele dispoziții ale CSE pe care le-am procurat și au fost depozitate, acum noi folosim aceste cantități de gaz pentru a fi livrate către Moldovagaz. Dar, după cum am spus, noi avem și cantități procurate din acordul BERD, avem și alte cantități care au fost folosite și depozitate pentru a fi exploatate în perioada de iarnă.

Vocea Basarabiei: Dar care sunt alte surse de unde Republica Moldova mai poate procura gaze?

Victor Bînzari: La ora actuală, noi avem o piață liberă, o piață deschisă, putem procura din orice alte surse, reieșind din faptul că Energocom-ul deja mulți traderi europeni ne-au cunoscut, au văzut că am făcut progrese în activitatea noastră…

Toată lumea încearcă să semneze un contract cu noi, chiar săptămâna aceasta am avut câteva discuții, sunt companii care au în portofoliu mai multe surse de gaze și atunci ei vor să vină ca să aibă un mic contract cu noi pentru a ne livra o cantitate de gaz, pentru că e un prestigiu pentru ei ceea ce am făcut noi acum.

Vocea Basarabiei: Care sunt progresele și cum ați devenit mai cunoscuți și, mai ales, credibili?

Victor Bînzari: Prin posibilitatea aceasta de a aduce gaz prin coridorul transbalcanic în regim revers real, deci nu a fost unul virtual, toată lumea a fost șocată de acest pas istoric pe care l-am făcut și atunci mulți au început să facă legătură cu noi și să discute, pentru că au văzut că suntem parteneri care nu se tem de obstacole și caută soluții pentru rezolvarea problemelor. Atunci am început să discutăm cu mai mulți traderi europeni, toată lumea încearcă să semneze un contract cu noi, chiar săptămâna aceasta am avut câteva discuții, sunt companii care au în portofoliu mai multe surse de gaze și atunci ei vor să vină ca să aibă un mic contract cu noi pentru a ne livra o cantitate de gaz, pentru că e un prestigiu pentru ei ceea ce am făcut noi acum.

Vocea Basarabiei: Dar mai sunt rezerve nevalorificate, ca să mai identificați și alte surse?

Victor Bînzari: Rezerve de gaz sau rezerve financiare?

Vocea Basarabiei: Surse de unde să importați gaze.

Victor Bînzari: Sigur, piața este deschisă, traderii sunt optimiști.

Vocea Basarabiei: Doar că prețul e la mijloc.

Victor Bînzari: Totul depinde de preț, sigur.

Vocea Basarabiei: Și cine vinde cel mai scump, și cine vinde cel mai ieftin, și în ce condiții?

Victor Bînzari: Tendințele pieței nu sunt foarte clare încă pentru moment. Vedem că au scăzut prețurile, începând cu sfârșitul lunii decembrie-ianuarie este o tendință de scădere, acest lucru se datorează faptului că este foarte cald acum pe continentul european și atunci consumul nu este atât de mare. Vedem un impact asupra prețurilor. Nu știm ce se va întâmpla la sfârșitul lunii ianuarie-februarie, dacă vor fi scăderi de temperatură și cum vor derula aceste lucrări, dar în comparație cu prețurile care au fost în la sfârșitul lunii noiembrie, început de decembrie, când prețurile au ajuns la 150 de euro MW-ul, cum vedem că prețul mediu este în jur de 70 de euro MW-ul, este în jumătate. Nu știm, pentru că traderii, neavând o claritate ce o să se întâmple pe viitor nu pot să ne ofere un contract pe termen lung la un preț fix, fiecare încearcă să se lege de un preț de bursă de pe piețe sau alte prețuri care ne reprezintă și atunci o claritate pe o perioadă mai îndelungată este mai complicat de aprobat.

Vocea Basarabiei: Dar contractul pe termen scurt înseamnă o lună, două luni?

Victor Bînzari: Un contract pe termen scurt poate să fie și pentru o zi, și pentru o cantitate anumită, sunt mai mulți factori care pot determina care e perioada. În general, noi când începem să discutăm, noi discutăm cel puțin pentru o lună de zile, dar sigur că atunci când discutăm de o perioadă de 3-6 luni, o perioadă medie, atunci și prețurile sunt mai joase.

Vocea Basarabiei: Dar ne amintim de disponibilitatea Bulgariei, Azerbaidjanului, Suediei de a ajuta Republica Moldova să depășească această criză energetică. Cum se manifestă această disponibilitate a partenerilor externi care au promis susținere Republicii Moldova?

Victor Bînzari: După cum cunoașteți, Bulgaria a fost prima țară sau printre primele țări care au reziliat contractele cu Gazprom-ul, ei au rămas fără gaz din Rusia și atunci au fost nevoiți, obligați să caute pe piața locală sau în regiunea apropiată. Foarte bine pentru ei, pentru că au găsit sursele din Grecia care sunt surse LNG, gaz adus din Qatar, din alte țări din Asia, din America. Și au găsit o soluție foarte bună de a aproviziona țara cu gaze, inclusiv fiind poziționați foarte bine în regiunea mediteraneeană, ei pot să aducă gaz din Africa, prin Italia, pot să aducă gaz din Azerbaidjan, din Irak, inclusiv gazul care vine din Rusia către huburile din Turcia și au săpat un mix din aceste din aceste produse și poate să procure gaz pentru ei. Deci, ei au găsit această soluție și încearcă să își aprovizioneze țara cu gaze din toate aceste surse. La fel și pentru noi ar fi una din soluții să ieșim pe alte piețe pentru a avea acces la cât mai multe resurse, de altfel am spus și în discuțiile precedente că atunci când noi ne-am înregistrat, am semnat un contract cu operatorii sistemului de transport din Bulgaria, noi automat am avut posibilitatea să accesăm alte surse, de asta la ora actuală și purtăm discuții cu alți traderi mari, pentru că avem un alt punct de unde poate fi livrat gazul către Republica Moldova.

Nu mai depindem doar de aprovizionarea cu gaze rusești prin Ucraina către Moldova, noi acum putem să discutăm despre aprovizionarea cu gaze din Europa.

Vocea Basarabiei: La capitolul succese dvs. ați trecut și importul gazelor prin revers. Și acest lucru despre ce vorbește?

Victor Bînzari: Asta înseamnă că noi putem să diversificăm sursele de aprovizionare cu gaz ale Republicii Moldova, deci nu mai depindem doar de aprovizionarea cu gaze rusești prin Ucraina către Moldova, noi acum putem să discutăm despre aprovizionarea cu gaze din Europa, terminale LNG sau alți traderi europeni.

Vocea Basarabiei: Dar dacă astăzi Gazprom, să admitem, ar zice că încearcă să onoreze contractul cu Republica Moldova, cu Moldovagaz, așa cum l-au semnat, asta ce ar însemna pentru dvs.?

Victor Bînzari: Pentru noi, ca entitate, contează foarte mult, dar mai mult cred că pentru Moldovagaz, că este un preț rezonabil, dar pentru noi, ca entitate, noi de fiecare dată vom încerca să găsim alte surse pentru a diversifica piața gazelor naturale din Republica Moldova, pentru a fi activi pe piață, pentru a găsi de fiecare dată soluții și a evita aceste crize care pot apărea în domeniu.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău e funcțional și toată lumea este mulțumită de aceste rezultate.

Vocea Basarabiei: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău e funcțional sută la sută azi?

Victor Bînzari: Astăzi nu livrăm, vom livra prin acest gazoduct cred că începând cu data de 17 ianuarie, avem cantități procurate și le vom livra în această perioadă, dar vă pot spune că, datorită fluxului care a venit din transbalcanic, noi am pus în aplicare și am valorificat acest gazoduct care o bună perioadă de timp a stagnat, a așteptat ca noi să avem anumite acțiuni. Și, desigur, în luna decembrie l-am folosit la maxim, este un gazoduct care lucrează și toată lumea este mulțumită de aceste rezultate.

Vocea Basarabiei: Până la urmă, Republica Moldova folosește sau nu folosește inclusiv gazul rusesc?

Victor Bînzari: Deci, molecula gazului nu poate fi apreciată că este gaz rusesc sau de altă natură. Vreau să vă arăt cumva pe hartă, procurând gaz din zona Bulgariei, dintr-un punct virtual din Bulgaria, acest gazoduct este într-un conglomerat de molecule de gaze care poate veni din Azerbaidjan, din Irak, din Siria, din Turcia, inclusiv din Algeria, care vine prin gazoductele care interconectează Italia către Republica Moldova. Noi, în acest punct, putem să avem o diversitate de gaze, care se face un gaz omogen și ajunge către Republica Moldova. Când noi discutăm despre faptul că am procurat la punctul dintre Slovacia și Ucraina, noi nu cunoaștem proveniența gazelor, el poate fi un mix din o sumedenie de țări care produc gaze, ajunge într-o conductă, traderul procură din această conductă și el este livrat în acest punct. Gazul, noi depozitându-l sau în România, sau în Ucraina, el se amestecă. Asta nu înseamnă că dacă noi punem gazul, fix același gaz scoatem, noi scoatem un produs omogen care nu poate fi valorificat care și cum este. Deci, în situația dată noi nu putem comunica că el este gaz sută la sută rusesc sau european, sau american, sau din Azerbaidjan, sau din Algeria, nu există această certitudine de unde vine. Este important că noi deja procurăm la condiții europene, cu traderi europeni, din mai multe surse, asta este important noi ca traderi să înțelegem și toată lumea să înțeleagă că suntem aprovizionați cu gaz pe timp de iarnă și nu vom avea deficiențe pentru iarna aceasta.

Vocea Basarabiei: Dar depozitele din Ucraina nu au avut de pătimit, de suferit?

Victor Bînzari: Depozitele din Ucraina au o adâncime de peste un kilometru, sunt niște depozite de tip natural, care chiar dacă se va încerca să fie bombardate, vor fi distruse stațiile de pompare, de injectare și de transportare și nicidecum gazul care este depozitat acolo.

Vocea Basarabiei: Dar ne amintim declarația lui Vladimir Putin, care zicea că ar trebui Moldova să dea socoteală totuși de ce face aceste depozite de gaze în Ucraina, ar fi o explicație?

Victor Bînzari: În primul rând, noi nu avem depozite în Republica Moldova, nu avem acel sol sau această posibilitate de a depozita în Republica Moldova, unicele surse apropiate de Republica Moldova sunt depozitele din Ucraina și din România. În România sunt depozite care sunt mai mici după cantitatea care poate fi depozitată și de fiecare dată până în luna noiembrie noi observăm că toate depozitele sunt arhipline, pentru că cunoașteți foarte bine Romgazul are extragerea sa și toată perioada de vară, atunci când consumul nu este mare, diferența este depozitată în România, iar un alt depozit mai mare și foarte aproape de noi este depozitul din Ucraina. Deci, în altă parte, în primul rând, sunt și alte costuri, este complicat de a depozita și dacă ne uităm la tendința care a fost în această perioadă, toți traderii și toate țările au început din iunie să-și aprovizioneze depozitele sau să-și pună toată cantitatea de gaz în depozitele lor, ca niciodată, depozitele au fost arhipline peste 95 la sută și atunci unica posibilitate este în Ucraina.

Consecințele acestui război ne vor afecta câțiva ani încontinuu.

Vocea Basarabiei: Dar dacă nu vor fi valorificate toate rezervele pe care le-ați stocat, ce faceți cu acel gaz?

Victor Bînzari: Aceste rezerve vor fi pentru anul viitor, pentru toamna viitoare și pentru anul viitor, pentru că nu cred că vom scăpa atât de simplu de acest război sau consecințele acestui război ne vor afecta câțiva ani încontinuu.

Vocea Basarabiei: Și chiar dacă depuneți și ați depus eforturi mari, totuși consumatorii de gaze, de energie, spun că facturile ard buzunarele. Ce sugestii aveți pentru cetățeni?

Victor Bînzari: Noi nu putem compara prețurile în ziua de azi cu prețurile care au fost pe timp de pace sau atunci când nu era criză energetică sau alt tip de criză care este în regiune. La ora actuală, când încercăm să discutăm despre resurse energetice, noi desigur discutăm două aspecte: 1) să avem resurse energetice și 2) să găsim cel mai mic preț disponibil. E complicat, e dificil, pentru că toată lumea acum este în căutarea acestor resurse energetice ieftine și fiecare din cei care produc, extrag gaze naturale încearcă să vândă cât mai scump posibil pentru a face cât mai mulți bani, pentru că și cererea este foarte mare și înțelegem că prețurile oricum sunt în creștere. Sperăm și toți așteptăm că o să fie pace și atunci clar că o să ajungem la normalitate, unde prețurile vor fi mai mici.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.