Mii de partizani ai fostului preşedinte brazilian de extremă dreaptă Jair Bolsonaro au invadat duminică, 8 ianuarie Congresul, Palatul Prezidenţial şi Curtea Supremă la Brasilia, provocând numeroase pagube. Această tentativă de a răsurna puterea din Brazilia are loc la doar o săptămână după învestirea preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, relatează AFP.
Ministrul Justiției, Flavio Dino, a declarat că 400 de manifestanți au fost arestați.
„Continuăm să-i identificăm pe toţi ceilalţi oameni care au participat la aceste acte teroriste. Vom lucra în continuare pentru restabilirea ordinii”, a scris guvernatorul Rocha pe Twitter.
Principalele reacţii în străinătate la evenimentele din capitala Braziliei:
Statele Unite
Cu un singur cuvânt adresat jurnaliştilor, preşedintele american, Joe Biden, a apreciat drept „scandaloase” violenţele manifestanţilor bolsonarişti, într-o reacţie directă în cursul unei deplasări în Texas, înaintea unei vizite în Mexic.
Ulterior, el a „condamnat” într-un tweet acest „atac împotriva democraţiei şi transferului paşnic al puterii în Brazilia. Instituţiile democratice ale Braziliei au sprijinul nostru deplin şi voinţa poporului brazilian nu trebuie să fie subminată”, a adăugat Joe Biden, spunând că „aşteaptă cu nerăbdare” să lucreze cu preşedintele Lula da Silva.
Uniunea Europeană (UE)
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a exprimat pe Twitter „condamnarea absolută” a acestui atac şi „sprijinul său total pentru preşedintele Lula da Silva, ales democratic de milioane de brazilieni după alegeri corecte şi libere”.
Acelaşi sprijin a fost exprimat de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, care s-a declarat „consternat” de actele „extremiştilor violenţi”. „Democraţia braziliană va prevala asupra violenţei şi extremismului”, a scris el pe Twitter.
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat „profund îngrijorată”. „Democraţia trebuie respectată întotdeauna”, a scris ea pe Twitter în portugheză, adăugând că Parlamentul European este „alături” de Lula da Silva şi „de toate instituţiile legitime şi alese democratic”.
Franţa
„Voinţa poporului brazilian şi a instituţiile democratice trebuie respectate! Preşedintele Lula poate conta pe sprijinul de neclintit al Franţei”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter în franceză şi portugheză.
„Aceste atacuri constituie o repunere în discuţie inacceptabilă a rezultatului unor alegeri democratice, câştigate fără ambiguitate la 30 octombrie de Luiz Inacio Lula da Silva”, potrivit diplomaţiei de la Paris.
Italia
Premierul italian de extremă dreaptă, Giorgia Meloni, a apreciat că „ceea ce se întâmplă în Brazilia nu ne poate lăsa indiferenţi. Imaginile pătrunderii în forţă în sediile instituţiilor sunt incompatibile cu orice formă de dezacord democratic. Revenirea la normal este urgentă şi ne exprimăm solidaritatea cu instituţiile braziliene”, a declarat ea pe Twitter.
Spania
Într-un comunicat, premierul spaniol, Pedro Sanchez, a spus că sprijină „guvernul ales democratic la urne” şi condamnă „acţiunile unor grupări care se opun rezultatelor legitime”.
Rusia
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a condamnat „în cei mai fermi termeni” acțiunile celor care au instigat dezordinea.
Mexic
Preşedintele mexican, Andres Manuel Lepez Obrador, şi-a exprimat sprijinul pentru Lula da Silva. „Reprobabilă şi nedemocratică, tentativa de lovitură de stat a conservatorilor în Brazilia”, a scris pe Twitter preşedintele mexican. „Lula nu este singur, are sprijinul forţelor progresiste în ţara sa, din Mexic, de pe continentul american şi din întreaga lume”, a adăugat el.
Argentina
Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, a insistat, tot pe Twitter, pe „sprijinul său necondiţionat şi pe cel al poporului argentinian pentru @LulaOficial în faţa acestei tentative de lovitură de stat”.
Cuba
Preşedintele cubanez, Miguel Diaz-Canel, a condamnat aceste acte menite să „genereze haos şi să nesocotească voinţa populară”, apreciind pe Twitter că „bolsonariştii îi imită pe trumpişti” atunci când aceştia au luat cu asalt Capitoliul de la Washington.
Organizaţia Statelor Americane (OSA)
Secretarul general al OSA, Luis Almagro, a condamnat „atacul împotriva instituţiilor la Brasilia care constituie o acţiune condamnabilă şi un atac direct împotriva democraţiei”. „Aceste acţiuni sunt de neiertat şi de natură fascistă”, a scris el pe Twitter.
Venezuela
Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a „condamnat categoric violenţele generate de grupurile neofasciste ale lui Bolsonaro” care încearcă să-l destituie pe preşedintele Lula da Silva.
Ocuparea clădirilor guvernamentale a fost planificată timp de cel puțin două săptămâni de către susținătorii lui Bolsonaro în grupuri de pe platformele de mesagerie de pe rețelele de socializare precum Telegram și Twitter, dar nu a existat nicio mișcare a forțelor de securitate pentru a preveni atacul, numit de un grup „sechestrul. de putere de către popor”.
Președintele Luiz Inacio Lula da Silva, care a preluat mandatul la 1 ianuarie după o victorie îngustă a alegerilor din octombrie, a promis că îi va aduce pe cei responsabili în fața justiției, după ce demonstranții au vandalizat clădiri guvernamentale, au distrus lucrări de artă și au furat Constituția originală din 1988.