VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Dezmățul nopții dintre ani

Cu puțin timp înainte să plece 2022, președinta Maia Sandu i-a îndemnat pe moldoveni să întâmpine 2023 cu modestie, cu recunoștință și cu speranța că e un început pentru țara noastră, un început pentru fiecare dintre noi… Ei bine, eu mari iluzii cu privire la modestia moldovenilor n-am avut niciodată. Dezmățul a sosit imediat după discursul președintei și a fost chiar mai greu de suportat decât în anii precedenți. Așadar, începutul a fost nu numai pentru mine de-a dreptul dezolant, întristător. Din primele minute ale noului an, dezmățul cu focuri de artificii a învăluit întreaga urbe de pe malurile Bâcului. Zgomotul produs de jerbele de flăcări colorate ne-a asurzit. Era ca și cum se abătuse peste noi un bombardament prelung.

Trebuie spuse câteva lucruri. În primul rând, petrecăreții incisivi au sfidat nu numai îndemnul președintei de a da dovadă de modestie, de a-i respecta pe alți concetățeni, ci și legea care intezice utilizarea focurilor de artificii în perioada stării de urgență. Și magazinele care au vândut cu nonșalanță focurile de artificii ar trebui luate la întrebări.

În al doilea rând, petrecăreții cu pricina nu știu ce înseamnă contextul.

Ei consideră că bucuria lor e cel mai important lucru, iar liniștea altora e un fleac. E ucisă o pasăre de aceste focuri de artificii? Asta nu-i interesează pe petrecăreţi. E tulburată liniştea unor vecini vârstnici sau bolnavi? Asta nu-i interesează pe moldovenii petrecăreţi! Încep să behăie alarmele maşinilor din cartier? Asta nu-i interesează pe petrecăreţii incisivi!

În al treilea rând, avem de-a face cu un soi de decădere morală foarte parșivă, dacă ne gândim că alături mii de ucraineni suferă, sunt uciși de bombele Rusiei. Alături, ucrainenii luptă pe viață și pe moarte, iar tu urli și lansezi focuri de artificii? Mi se pare ceva absurd, grotesc și dezgustător.

În al patrulea rând, noi cu acești incivizi, care ne-au chinuit 2-3 ore cu focurile lor de artificii, vrem să construim o Moldovă nouă, să ne integrăm în UE? Mă tem că aceștia se gândesc numai la burțile lor.

În al cincilea rând, nu cumva și acești indivizi, care au plătit mii de lei pentru a ne chinui, beneficiază de compensațiile la plata facturilor? Dacă e așa, mă întreb dacă ar mai trebui să primească compensații.

Și în al șaselea rând, dincolo de faptul că poliția vrea să le aplice unor petrecăreți niște amenzi, ce se întrezărește? Sunt aceste amenzi astronomice-descurajante? Sunt ele în stare să ne ferească de alte invazii cu focuri de artificii? Mă tem că nu sunt. Guvernanții ar trebui să înțeleagă că toată această debandadă cu focuri de artificii le erodează multora încrederea în capacitatea conducătorilor de a primeni republica.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.