VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Președinta CA, precizări privind retragerea licențelor celor 6 posturi TV: Câte încălcări au comis pe parcursul anului 2022

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a venit cu precizări, după ce după ce Comisia Situații Excepționale (CSE) a dispus suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune, controlate de PP „Șor” și PSRM.  

În cadrul unei conferințe de presă șefa CA a subliniat că cele 6 posturi de televiziune au fost sancționate de mai multe ori pe parcursul anului 2022 pentru încălcarea prevederilor Codului Serviciilor Media Audiovizuale.

Suspendarea licențelor de emisie pe perioada stării de urgență pentru 6 posturi de televiziune are la bază mai mulți factori cumulativi care țin atât de respectarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale, cât și de domeniul securității naționale. Mai multe rapoarte de monitorizare nu doar ale Consiliului Audiovizualului, dar și ale ONG-urilor de media cum ar fi CJI, APEL, au atestat încălcarea repetată de către aceste posturi a prevederilor Codului Serviciilor Media Audiovizuale, implicit, pe parcursul acestui an au fost aplicate mai multe sancțiuni pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și pentru propagarea războiului și agresiunii contra Ucrainei. Acest fapt denotă o sfidare constantă a regulilor din domeniul audiovizualului. De exemplu, înainte de începutul războiului, 4 posturi din cele 6 vizate retransmiteau activ emisiuni informative rusești, care reprezentau un atac informațional asupra Ucrainei și o pregătire informațională pentru invadarea acesteia. Astfel, atât prevederile Codului Serviciului Media Audiovizuale, cât și standardele de bază ale jurnalismului au fost grav încălcate”, a precizat Liliana Vițu.

Totodată, președinta CA a subliniat că în primele zile ale agresiunii ruse în Ucraina, aceste posturi au renunțat la retransmisiunea programelor informative din Rusia, însă au adoptat o altă tactică – tactica de manipulare prin omisiune.

”Adică, aceste posturi au ales să tacă despre război. Dacă e să ne referim la sancțiunile aplicate de CA pe parcursul acestui an, doar pentru încălcarea articolului 13, asigurarea informării corecte, avem aplicate următoarele sancțiuni: NTV Moldova – 22 sancțiuni, Primul în Moldova – 17 sancțiuni, RTR Moldova – 14, Orhei TV – 13, TV6 – 13, Accent TV – 5 sancțiuni. Deci, zeci de sancțiuni în total pentru încălcarea unui singur articol din Codul Serviciilor Media Audiovizuale. Totodată, patru posturi din cele 6 și-au schimbat proprietarul beneficiar final în ultimele luni fără acordul CA. De asemenea, toate aceste posturi nu respectă prevederile Codului privind volumul de conținut local pe care trebuie să îl producă”, a mai explicat președinta Consiliului Audiovizualului.

Amintim că CSE a dispus pe 16 decembrie suspendarea licențelor, pentru perioada stării de urgență, a șase posturi de televiziune controlate de deputatul fugar Ilan Șor, dar și de Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.