România cere oficial un vot pentru extinderea spațiului Schengen în Consiliul JAI de joi, 8 decembrie. Solicitarea a fost făcută de la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă. Această stare de incertitudine nu mai poate continua, spune șeful Guvernului României care a insistat din nou că România este pregătită pentru aderare. Oficial, subiectul Schengen se află pe agenda reuniunii care are loc la Bruxelles.
„Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles care reunește miniștrii de interne ai statelor membre, continuăm să facem, energic și folosind toate canalele, nivelurile și instrumentele disponibile, eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România. La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile”, a declarat premierul român.
Referitor la Austria, Ciucă a afirmat că au avut loc întâlniri la nivelurile cele mai înalte – Președintele României cu Cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici.
„Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem cu toții că problema migrației ilegale este foarte sensibilă politic în multe state membre și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen, însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria”, mai spus prim-ministrul precizând că aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur.
Menționăm că cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat marți, 6 decembrie, că Austria nu își dă acordul cu privire la extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria.
Anterior și Țările de Jos s-au opus aderării României, Bulgariei și Croației la zona de liberă circulație, însă acum spun nu doar Bulgariei.
Atât România, cât și Bulgaria au dovedit că îndeplinesc toate cerințele să adere la Spațiul Schengen, susține comisarul european pentru Afaceri Interne. Ba chiar, recentele inspecții ale unor delegații de experți au concluzionat că cele două țări au înregistrat progrese.
Intrarea în spațiul de liberă circulație ar însemna eliminarea controalelor pentru pașapoarte în interiorul acestei zone. De asemenea, toți cetățenii ar putea locui, studia, munci și pensiona oriunde în UE.