Președintele Moldovagaz Vadim Ceban spune că Tiraspoltransgaz are o atitudine discriminatorie față de consumatorii de pe malul drept al Nistrului – „care plătesc în mod regulat și la timp pentru aprovizionarea cu gaze naturale”.
Vadim Ceban spune că reacția sa vine ca urmare a „creșterii atenției partenerilor internaționali ai Republicii Moldova față de „factorul transnistrean” al crizei energetice”.
În octombrie 2022, în condițiile în care Gazprom a scăzut aproape de două ori livrările de gaze naturale către Republica Moldova, Tiraspoltransgaz a propus următoarea formulă de împărțire a 171 de milioane de metri cubi de gaz: pentru regiunea transnistreană – 119 milioane de metri cubi și pentru restul țării 52 de milioane de metri cubi.
Este evident că acest plan urmărește asigurarea cu gaze naturale și energie cu 100% a consumatorilor de pe malul stâng, în contextul unui deficit acut de resurse energetice pe tot restul teritoriului Republicii Moldova”, menționează șeful Moldovagaz.
Ceban spune că la împărțirea volumelor de gaze naturale se ține cont de gradul de îndeplinire în anul curent a obligațiilor financiare de achitare a livrărilor de gaze către Gazprom: Moldovagaz (malul drept) – 100% și Tiraspoltransgaz – 0,05%.
Potrivit lui Ceban, se ține cont și de diferența tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali: malul drept – 29,27 lei pentru metrul cub de gaz și 0,99/1,37 pentru metrul cub de gaz pentru regiunea transnistreană (în funcție de volumele de consum, în plus – aplicarea beneficiilor pentru anumite categorii de consumatori).
Directorul Moldovagaz spune că se ia în calcul și numărul consumatorilor deserviți: malul drept – 770 mii de consumatori casnici și 15,5 mii non-casnici, regiunea transnistreană – 206 mii și 2,5 mii.
A fost luat în considerare, potrivit lui Ceban, și refuzul MGRES de a produce energie electrică pentru consumul malului drept al Nistrului în proporție corespunzătoare scăderii cu 51% a livrărilor Gazprom. S-a ținut cont și de trecerea companiei Termoelectrica și a fabricilor Moldova-Zahar, Sudzucker-Moldova la combustibili alternativi, în lipsa unor acțiuni similare din partea întreprinderilor din regiunea transnistreană.
„Nu putem să nu remarcăm în propunerea Tiraspoltransgaz o atitudine discriminatorie față de consumatorii malului drept, care plătesc în mod regulat și la timp pentru aprovizionarea cu gaze naturale”, a conchis Vadim Ceban.
Menționăm că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a expediat scrisori oficiale către ONU și OSCE în care se plânge pe lipsa dialogului constructiv cu Chișinăul și criza economică în care se află în prezent regiunea transnistreană.
Krasnoselski a solicitat celor două organizații internaționale să influențeze conducerea Republicii Moldova pentru a pune capăt șantajului energetic și economic și a preveni cât mai curând o catastrofă umanitară în în regiune. Tiraspolul a mai cerut organizațiilor internaționale să influențeze conducerea Republicii Moldova să înceapă negocierile cu Rusia și Ucraina pentru restabilirea aprovizionării cu gaz.