VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/Așteptând compensațiile… în întuneric

A venit frigul, oamenii, deși dornici de economisirea cerută de guvernanți, au mai deschis centralele termice, au început să consume mai multe gaze și curent electric. Și mai toți așteaptă compensațiile guvernării.

    E de domeniul evidenței că guvernarea trebuie lăudată pentru aceste compensații, pentru ajutorarea cetățenilor într-o perioadă foarte dificilă, cu prețuri astronomice. Chiar dacă fără banii europenilor acordarea compensațiilor ar fi fost mai dificilă, meritul guvernanților rămâne în picioare. La urma urmei, ei au făcut rost de acești bani. Statul le întinde oamenilor o mână și acest lucru evident e cam trecut cu vederea de unii protestatari ai Partidului Șor care nu vor ezita să beneficieze de compensațiile guvernării , deși au tot bălăcărit guvernarea săptămâni în șir.

    Există, totuși, o mică problemă legată de aceste compensații. Avem încă mulți oameni care își primesc salariile în plic. Aceștia au mers pe site-ul guvernamental, indicând niște venituri mai mici decât au în realitate. Eu însumi am discutat cu un cetățean care mi-a spus că primește 14 mii de lei, dar oficial încasează numai șapte mii. Deci omul cere compensații indicând că primește numai 7 mii și, firește, va primi o compensație mai generoasă decât cineva care nu are salaii în plic. Treaba asta nu e corectă și se pare că statul nu are cum în acest moment să divulge aceste mișmașuri. Va trebuie însă să o facă. Problema e însă mai complicată. Avem o economie destul de bizară și unii agenți economici spun în șoaptă că ar falimenta dacă ar plăti toate impozitele. Nu sunt economist, dar e evident că problema asta trebuie soluționată.

   Așteptăm așadar compensații. Le-am așteptat pe 23 noiembrie, într-un întuneric dens care ne-a învăluit pentru câteva ore. În Chișinău curentul electric a dispărut din cauza altor bombardamente rusești din Ucraina. Mărturisesc că cele câteva ore petrecute în apartamentul întunecos și friguros mi-au dat peste cap toate planurile, mi-au spulberat liniștea sufletească. Dar ce-am face dacă am sta în întuneric, cu centrala termică paralizată în dricul iernii, câteva zile? Nu am un răspuns. La această întrebare ar putea să răspundă ucrainenii.

     De aceea, e mai bine să avem gaze și lumină, fie și foarte scumpe, decât să nu le avem. E bine adică să avem posibilitatea să primim compensații pentru un consum anume. Problema nu mai e prețul sau nu e doar prețul. Problema e să avem ce consuma. Iar guvernanții n-ar strica să se gândească și la niște scenarii pentru zilele în care lumina va dispărea pentru mai multe ore.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.