Produsele agricole din Republica Moldova au ajuns pe piețele din Uniunea Europeană, după ce, la mijlocul lunii trecute s-a decis dublarea cotelor pentru șapte categorii de produse agricole autohtone, fără achitarea unor taxe vamale. Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, a declarat că prunele moldovenești sunt la mare căutare printre consumatorii din spațiul comunitar.
„Acest fapt vine să spulbere, încă odată, ideea că producția din Republica Moldova nu poate să facă concurență celei europene. Este un mit. Pruna noastră este foarte căutată în Uniunea Europeană”, a declarat Vladimir Bolea, la o emisiune de la TVR Moldova.
UE a luat această măsură în contextul impactului asupra economiei Republicii Moldova ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, pentru o perioadă de un an, exporturile de prune, mere, struguri, suc de struguri, cireșe, roșii, usturoi, au fost dublate și nu vor fi supuse taxelor vamale.
În anul 2021, valoarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și Uniunea Europeană a constituit peste 5 miliarde dolari sau 49,10% din totalul schimburilor comerciale realizate de țara noastră. Uniunea Europeană rămâne principalul partener economic al Republicii Moldova.