VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vocea medicului/ Regimul alimentar al pacientului cu diabet/ AUDIO

În fiecare an pe dată de 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului. Aproape 1 din 2 oameni cu diabet nu cunosc că au diabet zaharat, ceea ce duce la nediagnosticarea a peste 200 de milioane sau 44% de persoane cu diabet zaharat. Majoritatea au diabet de tip 2.

Astăzi, aproximativ 537 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu diabet zaharat, iar în anul 2045 vor fi 783 de milioane, potrivit Federației Internaționale de Diabet.

  • Aproximativ 541 de milioane de persoane au un risc crescut de a dezvoltă diabet de tip 2.
  • Peste 1,2 milioane de copii și adolescenți(0-19 ani) au diabet zaharat de tip 1;
  • Diabetul zaharat a provocat 6,7 milioane de decese în anul 2021;
  • 9% din totalul global cheltuit pentru ocrotirea sănătății, în 2021 au fost pentru diabet zaharat

La început apare prediabet, atunci când zahărul din sânge este mai mare decât norma, dar încă nu este un diagnostic de diabet. Vestea bună este că prediabetul poate fi tratat, prin modificarea stilului de viață.

Diabetul zaharat este o boală cronică, metabolică, caracterizată prin niveluri crescute ale glucozei în sânge, care duce în timp la consecințe grave asupra sănătății.

Cel mai frecvent este diabetul de tip 2, care se întâlnește de obicei la adulți, atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină.

Persoanele cu diabet tip 1 au nevoie de administrare de insulină în fiecare zi pentru a controla nivelurile de glucoză din sânge.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.