VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Vicepremierul pentru Reintegrare: „Dialogul dintre Chișinău și Tiraspol este de foarte multă vreme unul tehnic”

Dialogul dintre Chișinău și Tiraspol este deja de foarte multă vreme unul tehnic. O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian care a precizat că zilnic au loc discuții cu așa-zisul regim de la Tiraspol, pe subiecte de ordin economic, financiar și în special, din domeniul energetic.

„Dialogul dintre Chișinău și Tiraspol este deja de foarte multă vreme unul tehnic. Chiar înainte de 2019 acea reuniune eșuată la Bratislava, eșuată în sensul că a ieșit fără succes, deja în formatul „5+2” ultimele discuții în mare parte erau axate pe probleme tehnice”, a spus vicepremierul în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, de la Vocea Basarabiei.

Potrivit vicepremierului, și pachetul Berlin-Plus se referă în exclusivitate la alte doemnii, dar nu atinge subiecte politice, iar această tactică care a fost aplicată în procesul de negocieri „a fost viciată” deoarece în opinia oficialului, inițial trebuie clarificate subiectele de natură politică, apoi cele economice.

„Noi sub influența și a unor factori externi am fost nevoiți să luăm întâi în discuție subiectele de ordin tehnic, inclusiv economic, lăsând subiectele politice, așa-numitul pachet 3 privind statutul politic pentru desert, pe când, după mine, asta este, de fapt, partea grea, partea cea mai dură a negocierilor”.

Oleg Serebrian a menționat că pentru moment, premise pentru deschiderea acestui pachet 3 nu există, iar în condițiile actuale nu funcționează nici formatul de negocieri privind reglementarea problemei transnistrene, și nici premisele regionale nu sunt prielnice pentru deschiderea acestuia.

În același timp, vicepremierul pentru Reintegrare declară că s-au multiplicat subiectele de ordin tehnic, iar odată cu închiderea frontierei moldo-ucrainene pe tronsonul transnistrean au apărut probleme legate de importuri în regiunea transnistreană, probleme de natură economică, comercială, financiară, precum și dosarul energetic.

„Din luna octombrie a apărut mai evident dosarul energetic, care a fost întotdeauna o parte, să spun așa, a acestei dimensiuni în discuția noastră cu Tiraspolul, deși este o premieră, pentru prima dată Reintegrarea se ocupă de acest dosar, pentru că erau alte instituții care se implicau. Deci, implicarea Biroului pentru Reintegrare este tot mai mare, ceea ce demonstrează că lucrurile evoluează, nu sunt statice”, a punctat Vicepremierul.

Oleg Serebrian a afirmat că discuțiile care au avut loc recent în formatul „1+1” la inițiativa Chișinăului au fost o premieră, deoarece a fost discutat pentru prima dată pachetul energetic, iar singura soluție de depășire a crizei energetice propusă de autorități a fost economisirea proporțională atât pe malul stâng, cât și pe malul drept al Nistrului.

„Discuțiile care au avut loc recent în formatul „1+1” la inițiativa Chișinăului au fost, într-adevăr, o premieră, pentru că nici în formatul „5+2”, nici în „1+1” nu s-a discutat niciodată pachetul energetic. Nu a fost singurul subiect discutat, dar a fost subiectul cel mai important. În fond, propunerea noastră pe care noi insistăm și considerăm că este singura soluție în situația în care ne aflăm, este o economisire proporțională și pe malul stâng, și pe malul drept. Nu poate ca o parte să suporte mai mult, ținând cont de volumul care este de 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi, o parte să suporte mai multe economii, adică să economisească la maxim, și altă parte să își permită mai multe lucruri. Totdeauna apar suspiciuni în acest sens că o parte este mai prudentă iar cealaltă parte e invers”, a conchis șeful Biroului politici de reintegrare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.