„Mioriţă Laie-Bucălaie” este genericul unui festival care se va desfășura pe 29 și 30 octombrie la Cimișlia. Pavel Prisăcaru, președintele Federației Naționale a crescătorilor de ovine și caprine din Republica Moldova, a vorbit sâmbătă, 22 octombrie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei că scopul acestui eveniment/festival, care a ajuns la a şasea ediţie, este de a promova îndeletnicirile, tradițiile și obiceiurile caracteristice sectorului de ovine şi caprine.
Președintele Federației a mai spus că cea mai mare problemă care există în sector este lipsa forţei de muncă. În aceste condiţii unica soluţie este modernizarea lui, trecerea la „cioban electric”, mulsul automat şi nu manual, iar păscutul să fie doar într-o plimbare, în rest hrana – pe stabulaţie.
„Dacă doi ani eram într-o cădere lină, acum începem a urca. Cetăţenii care sunt plecaţi în străinătate vor să revină acasă şi să investească în ramura ovinelor şi caprinelor. Satele Republicii Moldova s-au distrus că sa distrus zootehnia”, declarat Pavel Prisăcaru.
Potrivit lui Pavel Prisăcaru, am avut în Republica Moldova un număr de 800 şi ceva de mii de oi, iar acum sunt în jur de circa 200 de mii. Dar, având susţinerea Ministerului Agriculturii pentru a înviora această ramură, preşedintele Federaţiei speră că în doi-trei ani vom ajunge să avem peste 300 de mii de ei.
„Avem foarte bune subvenţii, subvenţii pentru construcţia fermelor, pentru procurarea utilajului, pentru procurarea animalelor. Sigur, ramura încă este vie şi sigur încet o să o dezvoltăm. Eu cred că avem un viitor bun. Doi-trei ani în urmă nu era profitabilă ramura, brânza nu avea preţ, carnea nu avea preţ. Am început să vindem şi lână”, a afirmat preşedintele Federaţiei.