Republica Moldova nu se înarmează, ci își modernizează aramata în conformitate cu planul aprobat până în 2030, spune secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija. Precizarea vine pe fondul retoricii promovate de canalele de propagandă pro-Kremlin, inclusiv de la Tiraspol, precum că Republica Moldova „se militarizează excesiv” ca urmare a deciziei anunțate luna trecută de Consiliul European cu privire la alocarea a 40 de milioane de euro pentru modernizarea armatei Republicii Moldova.
„Ei cred că noi vrem să creștem numărul de echipament și tehnică, ceea ce nu este adevărat. Noi vorbim despre modernizare. (…) Pachetul de 40 de milioane a fost negociat nu în martie, ci în ianuarie – februarie, pâna la începutul razboiului. Absolut nu are legătură cu conflictul din Ucraina sau cu soluționarea conflictului transnistrean”, afirmă secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, într-un interviu pentru portalul zonadesecuritate.md.
Potrivit demnitarului, în condițiile în care nu există o industrie națională de apărare, Republica Moldova se orientează către alți parteneri pentru a-și înlocui echipamentele învechite, de tip sovietic, din anii 1960-1970, în prezent fiind în desfășurare negocieri cu diverși producători.
„Ministerul nu primește aceste resurse. Resursele sunt la Uniunea Europeană. Ministerul Apărării înaintează necesitățile cum noi vedem modernizarea. Experții UE verifică, apoi aprobă decizia și prin tender transparent va fi procurat anumit echipament care va fi livrat. Totul va fi la nivel bilateral”, a subliniat Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării.
Oficialul a subliniat că Moldova pornește de la principiul neutralității constituționale și că ține cont inclusiv de Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa, semnat în urmă cu 30 de ani, care îi permite să aibă cel mult „50 de avioane, 200 de tancuri, 200 de piese de artilerie, 180 de infanterie”, însă, din considerente ficnaiare, „acești parametri nu au fost atinși”.
„Legea cu privire la sectorul de apărare aprobată de Parlament spune că numărul de personal rămâne același – 6.500. Numărul de rezervă nu pot să-l spun, pentru că intră sub incidența legii cu privire la mobilizare, dar înțelegeți că nu este un număr multifantastic. Numărul de echipamente noi tot nu putem să depășim. Cu regret, nu avem nici măcar drone sofisticate pentru a vedea spațiul operațional și a face anumite concluzii”, a mai spus Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării.
Măsură adoptată la începutului lunii iulie de Consiliul European prevede consolidarea capacităților unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei, prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament și vine în completarea deciziei adoptate în decembrie 2021 cu privire la acordarea a șapte milioane de euro pentru consolidarea capacităților serviciului medical militar și Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate.