VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Buletinele de vot vor fi tipărite într-o singură limbă – limba română

Noul Cod Electoral, aprobat în prima lectură de Parlament, prevede tipărirea buletinelor de vot doar în limba română, în rusă fiind tipărite doar materialele electorale informative. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale a menționat în timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” că buletinul de vot conține informații simple care pot fi citite de orice om care deține cetățenia Republicii Moldova. Mai mult, potrivit reprezentantului CEC, în secțiile de vot vor exista materiale informative tipărite în toate limbile minorităților etnice care vor explica procesul electoral.

La alegerile parlamentare anticipate din 2021, din tirajul total de peste 3,6 milioane de buletine de vot, în limba rusă au fost tipărite aproape 700 de mii de buletine. Dacă Parlamentul va aproba în lectura a doua actuala formulă a Codului Electoral, atunci la următorul scrutin nu va mai fi tipărit niciun buletin în limba rusă. Vicepreședintele CEC spune că buletinul de vot nu conține informații atât de complicate, încât să nu poată fi înțelese de orice cetățean al Republicii Moldova.

Vor exista modele de buletine de vot în alte limbi pentru persoanele care nu cunosc limba de stat

„Buletinele vor fi tipărite într-o singură limbă, limba română. Vor exista materiale informative nu doar în limba rusă, vor exista inclusiv modele de buletine de vot în alte limbi pentru acele persoane care nu posedă limba de stat. E vorba de pliante care vor fi plasate la intrarea în secția de votare, unde este indicat modelul buletinului, procedurile electorale, cum se completează un buletin de vot. Ele vor fi traduse în mai multe limbi, anume pentru a facilita integrarea tuturor minorităților. Dincolo de minoritatea rusă avem și minoritatea găgăuză, bulgară, avem ucraineni, romi. Pentru toate minoritățile trebuie să creăm facilități și condiții”, a spus Pavel Postica în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.


Vicepreședintele CEC spune că instituția electorală va avea grijă ca procesul de vot să fie explicat minorităților etnice prin materiale informative. De asemenea, la secția de vot, celor care nu înțeleg limba română le va fi asigurată traducerea.

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul noului Cod Electoral. Documentul mai prevede că, în situații excepționale, la unele secții, exercițiul votului ar putea avea loc două zile consecutiv, sâmbătă și duminică. Mai mult, noul Cod prevede reducerea numărului de membri ai Comisiei Electorale Centrale de la 9 la 7. Astfel, 2 membri CEC ar putea fi delegați de Guvern, 2 de către Parlament, alți 2 membri ar putea fi delegați de CSM și un membru va fi delegat de președintele Republicii Moldova

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.